MUFFINKI RYŻOWE Z PIECZARKAMI

Babeczki jajeczne z ryżem i pieczarkami to pomysł na szybką i smaczną przekąskę. Możemy w ten sposób wykorzystać ryż, który został nam z obiadu, a dodatki skomponować jak tylko lubimy - także w wersji mięsnej, np. z chudną wędliną 😉 Muffinki są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc można je zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na piknik...


 Składniki:

  • 400 g pieczarek
  • 200 g ryżu (2 torebki)
  • 1 cebula
  • 100 g sera żółtego
  • 4 jajka
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
Wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek.Podsmażamy do zeszklenia. Pieczarki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zeszklonej cebuli. Przyprawiamy sosem sojowym, ziołami, pieprzem oraz solą i smażymy aż pieczarki zmiękną. Zestawiamy z ognia i studzimy. 
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany ryż odcedzamy, wsypujemy do miski i mieszamy z pieczarkami. Dodajemy połowę sera żółtego pokrojonego w drobną kostkę. Mieszamy.
Do drugiej miski wbijamy jajka oraz białka, rozbełtujemy, lekko przyprawiamy solą oraz pieprzem i wlewamy do miski z ryżem i pieczarkami. Mieszamy. 
Formę do muffinek natłuszczamy i rozkładamy przygotowaną masę jajeczno-ryżową. Wierzch posypujemy żółtym serem startym na tarce o małych oczkach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min. Podajemy na ciepło lub na zimno.





 





Komentarze

  1. Bardzo apetycznie wyglądają :) Podkradam jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubimy taki recykling :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, świetny pomysł na apetyczną przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takich muffinek jeszcze nie jadłam, świetny pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa i pyszna propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny