Krem pieczarkowy

U mnie zupa to podstawa 😉 Ale nie zawsze mam czas i ochotę na pracochłonne zupy, które gotują się "godzinami". Dlatego bardzo często uciekam się do prostych zup, zaledwie z kilku składników. Oto przepis na szybką zupę krem z pieczarek, którą wykonanie zajmuje nie więcej niż 30 minut.
Zupa jest przepyszna - aksamitna i mocno pieczarkowa 🍄




Składniki:
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ziemniaki
  • 400 g pieczarek
  • 1 litr bulionu
  • 200 ml śmietanki 30%
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • grzanki
  • 2 łyżki oliwy
Wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, pieczarki oraz ziemniaki. Podsmażamy około 5-7 min., a następnie zalewamy bulionem. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zestawiamy z ognia i blendujemy na gładki krem. 
Na końcu dodajemy śmietankę oraz przyprawiamy pieprzem i solą. Zagotowujemy. Podajemy z posiekaną natką pietruszki oraz grzankami.







Komentarze

  1. Uwielbiamy wszelkie zupy a szczególnie jak jest coś do pochrupania w nich jak grzanki czy pestki i ziarna :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię wszelkie dania z pieczarkami :) Pyszna zupka, zjadłabym z wielką przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zupę pieczarkową bardzo lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pyszna i lekka propozycja ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny krem i z grzankami to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna zupa i bardzo ładnie podana :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię zupy krem na bazie grzybów, szczególnie pieczarek :) Do tego pyszne, chrupiące grzanki :) Taka zupa jest bardzo smaczna :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzisiaj zrobiłam na obiad. Wyszła przepyszna ��

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny