Curry rybne
Curry rybne z dorsza...danie dla wielbicieli kuchni orientalnej oraz ryb 🐟
Jak już pisałam około tydzień temu, testuję nowe pasty warzywne od firmy Rolnik, które można stosować jako dodatek do kanapek, tart, zapiekanek, makaronów... Dziś postanowiłam wypróbować jak sprawdzą się jako dodatek do sosów. Wykorzystując pastę warzywną z nutą curry powstało curry rybne z polędwiczek z dorsza na mleczku kokosowym. Pasta ta ma wyrazisty i orientalny smak, zawiera marchew, dynię, szpinak, seler oraz przyprawy, dzięki temu danie stałą się bardziej aromatyczne. Idealnie rozprowadza się w gorącej wodzie, nie pozostawiając grudek, a konsystencja sosu jest idealnie gładka. W 100% mogę polecić te pasty również jako bazę do sosów 😊
Składniki:
Jak już pisałam około tydzień temu, testuję nowe pasty warzywne od firmy Rolnik, które można stosować jako dodatek do kanapek, tart, zapiekanek, makaronów... Dziś postanowiłam wypróbować jak sprawdzą się jako dodatek do sosów. Wykorzystując pastę warzywną z nutą curry powstało curry rybne z polędwiczek z dorsza na mleczku kokosowym. Pasta ta ma wyrazisty i orientalny smak, zawiera marchew, dynię, szpinak, seler oraz przyprawy, dzięki temu danie stałą się bardziej aromatyczne. Idealnie rozprowadza się w gorącej wodzie, nie pozostawiając grudek, a konsystencja sosu jest idealnie gładka. W 100% mogę polecić te pasty również jako bazę do sosów 😊
Składniki:
- ok. 300 g polędwiczki z dorsza
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 cm imbiru
- 1 limonka
- 3 młode marchewki
- 1/2 cukinii
- 1 op. pasty warzywnej curry Rolnik
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 szklanka wrzątku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- szczypta papryki chili
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- ryż
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Cebulę z czosnkiem podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Imbir obieramy ze skóry, ścieramy na tarce i dodajemy do cebuli z czosnkiem razem z sokiem z limonki. Następnie dodajemy pastę curry i zalewamy wszystko wrzątkiem. Doprawiamy obiema paprykami, pieprzem, solą oraz sosem sojowym. Marchewki obieramy, myjemy, kroimy w plasterki i wrzucamy do sosu. Dusimy około 5 min. Cukinię obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię. Dusimy kolejne 5 min. Dorsza myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy do sosu i gotujemy przez około 5-6 min. Na końcu wlewamy mleko kokosowe. W razie potrzeby przyprawiamy pieprzem, solą lub sosem sojowym. Podajemy z ugotowanym ryżem.
* Wpis powstał we współpracy z Rolnik
Smakowicie wygląda :) Curry lubię, rybki również :) Pysznie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Aniu :)
UsuńRyba w curry jest przepyszna.
OdpowiedzUsuńPopełniamy czasami.
Sympatyczny przepis, warty zapamiętania.
:)
Dziękuję :)
Usuńpycha, jak aromatycznie:)
OdpowiedzUsuńDanie wygląda na bardzo aromatyczne :D Cudowne masz miseczki <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Kocham te miseczki ;)
UsuńDanie w tych miseczkach wygląda rewelacja :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo ciekawe danie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPrzed chwilą jadłam danie curry w wersji wege, z groszkiem i kaszą jaglaną :)
OdpowiedzUsuńA te produkty wyglądają ciekawie :)
Z kaszą jaglaną też musiało być pyszne :)
UsuńPrzepyszne danie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPysznie i aromatycznie. Lubię takie klimaty :) Mniam <3
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńSmakowita rybka :))
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńBardzo fajne danie :) Curry to moja ulubiona przyprawa :) Ma fajny smak :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Też bardzo lubię dania z curry :)
UsuńIntrygujące połączenie :) Curry i ryba brzmi bardzo dobrze.
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować - pyszne połączenie :)
Usuń