ROLADA A'LA PIZZA

Rolada drożdżowa, pełnoziarnista o smaku pizzy to pyszna przekąska, której nikt się nie oprze. Na zewnątrz jest chrupiąca jak skórka od chleba, a w środku mięciutka z pysznym farszem. To moje najlepsze odkrycie kulinarne w ostatnim czasie! Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw. Pycha!


Składniki:

Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżeczki przyprawy do pizzy Evita
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
Farsz:
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • ok. 200 g kiełbasy
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • ok. 100 g sera żółtego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • papryka słodka mielona
  • zioła prowansalskie
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min, aż zacznie się pienić. W misce mieszamy mąkę pszenną z mąką pszenną pełnoziarnistą. Dodajemy sól, przyprawę do pizzy, rozczyn oraz oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne, odchodzące od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 min., aż podwoi swoją objętość.

Farsz: Obieramy cebulę, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w kostkę i wrzucamy do zeszklonej cebuli. Smażymy około 3-5 min. Kiełbasę obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Przyprawiamy odrobiną soli, pieprzem, papryką słodką oraz ziołami. Smażymy kolejne 3-4 min. Na końcu dodajemy odsączoną kukurydzę z puszki, mieszamy i zestawiamy patelnię z ognia. Gdy farsz przestygnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i wbijamy jajko. Mieszamy.

Gdy ciasto urośnie, rozwałkowujemy go na stolnicy lekko podsypanej mąką na placek o wielkości około 40 x 40 cm. Na środku wykładamy przygotowany farsz i rozprowadzamy go po całym placku, zostawiając około 2 cm od brzegu. Na farsz wykładamy ser żółty starty na tarce o małych oczkach ( zostawiamy trochę sera do posypania na wierzchu rolady). Ciasto zwijamy, a następnie podwijamy oba końce pod spód. Roladę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 min. Po tym czasie, wierzch rolady posypujemy żółtym serem i ziołami i wkładamy do piekarnika jeszcze na około 5 min. Wyciągamy i kroimy w plastry. 
Najlepiej smakuje na ciepło. Również następnego dnia smakuje wyśmienicie, wystarczy pokroić w plastry i podgrzać chwilkę w piekarniku. Przechowywać w lodówce.  












* Wpis powstał we współpracy z Evita


Komentarze

  1. Wspaniały pomysł na roladę :) Wygląda niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Wygląda jak pysznie nadziany chleb ^_^
    Jestem pewna, że byłabym zachwycona smakiem :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Myślę, że na pewno by Ci posmakowała - jest pycha!

      Usuń
  3. Pysznie wygląda ta rolada Madziu :) Na pewno smakuje rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł i super wykonanie:)Taka roladę można zapakować i zabrać do pracy albo na wycieczkę :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjny pomysł sama bym teraz zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł, w sam raz na piknik :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis na rolade.Przepis juz jest moj😊.Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaka oryginalna rzecz!
    Brzmi smakowicie, a wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Smakuje równie świetnie co wygląda :)

      Usuń
  9. Ale cudoo :) przy najblizszej okazji wyprobuje :):*

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo mi się podoba pizza w takiej formie, na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Niezłe :) Muszę przyznać, że ta rolada apetycznie wygląda :) Jest podobna do chleba :D

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) W środku ciasto jest mięciutkie jak chlebek :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny