ROLADA A'LA PIZZA
Rolada drożdżowa, pełnoziarnista o smaku pizzy to pyszna przekąska, której nikt się nie oprze. Na zewnątrz jest chrupiąca jak skórka od chleba, a w środku mięciutka z pysznym farszem. To moje najlepsze odkrycie kulinarne w ostatnim czasie! Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw. Pycha!
Składniki:
Ciasto:
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżeczki przyprawy do pizzy Evita
- 1/2 łyżeczki soli
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
Farsz:
- 1 cebula
- 1 papryka
- ok. 200 g kiełbasy
- 1/2 puszki kukurydzy
- ok. 100 g sera żółtego
- 1 jajko
- sól, pieprz
- papryka słodka mielona
- zioła prowansalskie
- natka pietruszki
- olej do smażenia
Wykonanie:
Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min, aż zacznie się pienić. W misce mieszamy mąkę pszenną z mąką pszenną pełnoziarnistą. Dodajemy sól, przyprawę do pizzy, rozczyn oraz oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne, odchodzące od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 min., aż podwoi swoją objętość.
Farsz: Obieramy cebulę, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w kostkę i wrzucamy do zeszklonej cebuli. Smażymy około 3-5 min. Kiełbasę obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Przyprawiamy odrobiną soli, pieprzem, papryką słodką oraz ziołami. Smażymy kolejne 3-4 min. Na końcu dodajemy odsączoną kukurydzę z puszki, mieszamy i zestawiamy patelnię z ognia. Gdy farsz przestygnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i wbijamy jajko. Mieszamy.
Gdy ciasto urośnie, rozwałkowujemy go na stolnicy lekko podsypanej mąką na placek o wielkości około 40 x 40 cm. Na środku wykładamy przygotowany farsz i rozprowadzamy go po całym placku, zostawiając około 2 cm od brzegu. Na farsz wykładamy ser żółty starty na tarce o małych oczkach ( zostawiamy trochę sera do posypania na wierzchu rolady). Ciasto zwijamy, a następnie podwijamy oba końce pod spód. Roladę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 min. Po tym czasie, wierzch rolady posypujemy żółtym serem i ziołami i wkładamy do piekarnika jeszcze na około 5 min. Wyciągamy i kroimy w plastry.
Wspaniały pomysł na roladę :) Wygląda niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Smakuje równie pysznie jak wygląda ;)
UsuńSuper! Wygląda jak pysznie nadziany chleb ^_^
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że byłabym zachwycona smakiem :))
Dziękuję! Myślę, że na pewno by Ci posmakowała - jest pycha!
UsuńPysznie wygląda ta rolada Madziu :) Na pewno smakuje rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, jest rewelacyjna :)
Usuńjaka smakowita:)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńBardzo ciekawy pomysł i super wykonanie:)Taka roladę można zapakować i zabrać do pracy albo na wycieczkę :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Tak jest idealna na wynos ;)
UsuńRewelacyjny pomysł sama bym teraz zjadła ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚwietny pomysł, w sam raz na piknik :)
OdpowiedzUsuńTak, idealna na piknik :)
UsuńSuper przepis na rolade.Przepis juz jest moj😊.Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować :) Pozdrawiam
UsuńJaka oryginalna rzecz!
OdpowiedzUsuńBrzmi smakowicie, a wygląda super!
Dziękuję! Smakuje równie świetnie co wygląda :)
UsuńAle cudoo :) przy najblizszej okazji wyprobuje :):*
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńBardzo mi się podoba pizza w takiej formie, na pewno wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńSuper! Daj znać jak smakowało :)
UsuńNiezłe :) Muszę przyznać, że ta rolada apetycznie wygląda :) Jest podobna do chleba :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Dziękuję :) W środku ciasto jest mięciutkie jak chlebek :)
UsuńKusząca propozycja ! ;))
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń