POROWA LAZAGNE Z INDYKIEM
Lasagne trochę w innym stylu...w wersji lżejszej bo z mięsem z indyka oraz porem i sosem musztardowym. Pyszne i pożywne danie, które spokojnie może konkurować z tradycyjną lasagne. Chociaż pewnie każdy Włoch uznałby to za profanację 😉 Dla mnie super danie, warte spróbowana!
Składniki:
- 2 pory
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 100-150 g sera żółtego
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżeczki musztardy
- 500 ml bulionu
- oliwa do smażenia
- makaron typu lasagne
- 3 jajka
- sól, pieprz
- przyprawa do indyka
Wykonanie:
Pora myjemy, oczyszczamy i kroimy w cienkie półplasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojonego pora. Podsmażamy przez 2-3 min. Następnie dodajemy mięso, przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do indyka i smażymy około 10 min.,co jakiś czas mieszając. Dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy jeszcze przez 2 min. Kolejno wlewamy bulion oraz dodajemy 2 łyżeczki musztardy. Gotujemy do momentu aż całość zgęstnieje i zdejmujemy patelnię z ognia.
Prostokątne naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy i na dnie układamy płaty lasagne - jeśli zajdzie taka potrzeba możemy je połamać. Następnie wykładamy 1/3 sosu, posypujemy 1/3 porcji żółtego sera startego na tarce, przykrywamy płatami lasagne i wykładamy kolejną 1/3 porcji sosu i sera. Przykrywamy warstwą lasagne i wykładamy resztę sosu. Jajka rozbełtujemy z 1 łyżeczką musztardy. Wylewamy je na ostatnią warstwę sosu. Wierzch posypujemy pozostała ilością startego sera. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min. Po tym czasie, naczynie odkrywamy i pieczemy jeszcze 15-20 min., aż ser zrobi się złoty. Podajemy na gorąco.
Lazania, jedno z moich ulubionych dań :)
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię, choć ostatnio bardzo rzadką ją robię :)
UsuńWygląda niesamowicie apetycznie :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł z miłą chęcią skorzystam ;)
OdpowiedzUsuńPolecam! Jest bardzo smaczna :)
UsuńŚwietna, finezyjna i bardzo apetyczna lasagne :) Z przyjemnością skosztowałabym choć kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) To zapraszam ;)
UsuńBardzo lubię lasagne :) Jest przepyszna :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
To prawda - jest przepyszna :)
UsuńFajne ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJakie apetyczne warstwy :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPor jest bardzo smaczny! Używam go na kanapki zamiast szczypiorku lub cebuli!
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię pora :)
Usuń