PIECZONE ZIEMNIAKI NADZIEWANE BOCZKIEM

Pieczone ziemniaki nadziewane kremowym, ziołowym farszem z dodatkiem boczku. Danie to nie należy do lekkostrawnych, ale je się je z wielką przyjemnością i myślę, że od święta możemy sobie na nie pozwolić. Jest ono bardzo sycące, a nadzienie z serka ziołowego daje kremowy i delikatny smak. Polecam jako ciepłą przekąskę na różnego rodzaju imprezy - do % idealna 😉


Składniki:
  • 5-6 dużych ziemniaków
  • ok. 150 g boczku wędzonego, parzonego
  • 100 ml mleka
  • 150 g serka ziołowego
  • pęczek szczypiorku
  • 100 g sera żółtego
  • pieprz
Wykonanie:

Ziemniaki myjemy i dokładnie szorujemy. Osuszamy. Nakłuwamy ich skórkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na co najmniej 60 min., aż będą miękkie, z chrupiącą skórką. Studzimy.
Boczek kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na suchej patelni, bez tłuszczu. Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Wystudzone ziemniaki przecinamy na pół i delikatnie wydrążamy łyżeczką miąższ. Przekładamy do miski, dodajemy mleko i ucieramy na gładką masę, bez grudek. Szczypiorek myjemy, suszymy i drobno siekamy. Dodajemy go do masy ziemniaczanej razem z serkiem ziołowym oraz usmażonym boczkiem. Doprawiamy pieprzem i mieszamy dokładnie. Gotowym farszem nadziewamy łupiny ziemniaków, układamy na blaszce do pieczenia i posypujemy żółtym serem startym na tarce o małych oczkach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 min. Podajemy na ciepło.



   

  
  


Komentarze

  1. Ziemniaki apetycznie wyglądają :) Bardzo lubię taką formę podania ziemniaków :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie Madziu :) Takie dania bardzo lubię i chętnie po nie sięgam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie jestem fanem boczku, ale te ziemniaczki były wprost przepyszne :)

      Usuń
  3. Świetne danie, bardzo lubię ziemniaki w takiej formie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszy raz je robiłam i też mi bardzo posmakowały :)

      Usuń
  4. Świetny pomysł! Oj, zjadłabym :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ostatnio faszerowałam pieczarki na kolację, ale ziemniaki też bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nam wystarczą do szczęścia zwykłe ziemniaczki zapieczone bez dodatków ale ta wersja na bogato też nam się podoba :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajnie połączyłaś dodatki - bardzo mi się podoba Twój przepis ! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny