PASZTET Z ŁOSOSIA
Coś pysznego! Pasztet rybny... z łososia z dodatkiem papryki, cebuli, koperku oraz otrębów. Nie zawiera mąki. Można go porównać do domowego paprykarza, ale jest dużo, dużo lepszy. Idealny na zimno, np. do kanapek lub na ciepło.
Wykonanie:
- 500-600 g łososia świeżego
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 papryki czerwonej
- 1/2 czerwonej cebuli
- 3 łyżki otrębów owsianych lub pszennych
- pęczek koperku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Wykonanie:
Łososia myjemy, oczyszczamy z ości oraz skóry i drobno siekamy nożem. Następnie wrzucamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w drobną kostkę. Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do miski z rybą. Dodajemy jajko, otręby, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką mieloną i gałkę muszkatołową. Masę mieszamy dokładnie za pomocą dłoni, a następnie przenosimy do małej foremki (18 cm x 8 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 min. Studzimy. Przechowujemy w lodówce.
Bardzo apetyczny pasztet :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Aniu :)
Usuńdomowego nie robiłam, pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńJa robiłam pierwszy raz i wyszedł naprawdę pyszny :)
UsuńNigdy nie jadłam pasztetu z ryby...Twój wygląda naprawdę pysznie:)
OdpowiedzUsuńJest pyszny i delikatny :) Polecam spróbować :)
Usuń