PASZTET Z ŁOSOSIA

Coś pysznego! Pasztet rybny... z łososia z dodatkiem papryki, cebuli, koperku oraz otrębów. Nie zawiera mąki. Można go porównać do domowego paprykarza, ale jest dużo, dużo lepszy. Idealny na zimno, np. do kanapek lub na ciepło. 




Składniki:
  • 500-600 g łososia świeżego
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 papryki czerwonej
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 3 łyżki otrębów owsianych lub pszennych
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Łososia myjemy, oczyszczamy z ości oraz skóry i drobno siekamy nożem. Następnie wrzucamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w drobną kostkę. Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do miski z rybą. Dodajemy jajko, otręby, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką mieloną i gałkę muszkatołową. Masę mieszamy dokładnie za pomocą dłoni, a następnie przenosimy do małej foremki (18 cm x 8 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 min. Studzimy. Przechowujemy w lodówce. 









Komentarze

  1. Bardzo apetyczny pasztet :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. domowego nie robiłam, pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam pierwszy raz i wyszedł naprawdę pyszny :)

      Usuń
  3. Nigdy nie jadłam pasztetu z ryby...Twój wygląda naprawdę pysznie:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny