KURCZAK NACHOS Z SALSĄ

Pieczone kąski z kurczaka w chrupiącej panierce z ostrych chipsów nachos, a do tego orzeźwiająca salsa paprykowo-pomidorowa. Na ten przepis natknęłam się przeglądając stare magazyny kulinarne i od razu wpadł mi w oko (lekko go skorygowałam pod siebie 😉). Pyszny obiad lub przekąska kolacyjna, którą na pewno nikt nie pogardzi...Ja nie mogłam przejść obok niej obojętnie 😉 

 Składniki:
  • 2 filety z kurczaka
  • 200 g chipsów nachos (ostrych)
  • 1 papryka czerwona
  • 2-3 pomidory
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • sok z 1/2 limonki
  • pęczek kolendry świeżej
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Salsa: Paprykę myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół, usuwamy nasiona i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika ustawionego na funkcję grilla, do momentu aż jej skórka się zwęgli. Wyciągamy i studzimy, a następnie obieramy ze skórki. Obraną paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Pomidory myjemy, osuszamy i również kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, a następnie sparzamy wrzątkiem na sitku. Kolendrę drobno siekamy. W misce łączymy pokrojoną paprykę z pomidorami, cebulą i kolendrą. Dodajemy sok z limonki oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, przykrywamy folią i schładzamy w lodówce.
Kurczak: Chipsy nachos mielimy w blenderze i wysypujemy na talerz. Na drugim talerzu roztrzepujemy jajka, a na trzeci wysypujemy mąkę. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek oprószamy lekko solą oraz pieprzem i obtaczamy w mące, następnie w jajku, a na końcu w zmielonych nachosach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nastawionego na 200 stopni na około 20-30 min. Podajemy ze schłodzoną salsą. Ja podałam je również z pieczonymi ziemniaczkami.












Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny