IRLANDZKI CHLEB SODOWY

Nic tak nie smakuje jak domowy chleb. Uwielbiam jego zapach, który unosi się po całym domu podczas pieczenia. Zazwyczaj przygotowanie domowego chleba wymaga dużo czasu, ale z tym chlebem jest inaczej. Wystarczy wymieszać składniki i do pieca...40 minut i chlebek gotowy. Nie musi on wyrastać bo soda w połączeniu z maślanką wchodzi w reakcję, w wyniku której powstaje dwutlenek węgla, który spulchnia ciasto.  
Do upieczenia tego chleba zainspirował mnie oglądnięty program w Travel Channel - "Dziwaczne potrawy: Smakowite Miasta: Dublin". 
P.S. Miałam zrobić jeszcze zdjęcia w środku chleba po jego wystygnięciu, ale zanim się obejrzałam chleb został zjedzony 😞Jak będę go piekła jeszcze raz to obiecuje, że zdjęcia tu umieszczę!

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 300 ml maślanki
Wykonanie:

W misce mieszamy mąkę pszenną z mąką pszenną razową oraz cukrem, solą i sodą. Dodajemy maślankę, mieszamy i wyrabiamy ciasto aż będzie jednolite i gładkie. Formujemy okrągły chlebek i na środku nacinamy nożem krzyż. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem na około 30-35 min. Studzimy na kratce.






Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny