ŚLEDZIK NA FIOLETOWO
Śledzik na fioletowo to mój spontaniczny pomysł na sałatkę śledziową. Nazwę wzięła się stąd, że wszystkie dodatki do śledzika są fioletowe - w sumie mają kolor fioletowy, ale w nazwie - czerwony 😉 Połączenie śledzia z winogronami i fasolką pewnie nie jest oczywiste, ale zapewniam, że sałatka jest przepyszna. Postanowiłam też podać tę sałatkę w wydrążonym ananasie, dzięki temu ładnie się prezentowała na stole...Smacznego!
Składniki:
Składniki:
- 400 g filetów śledziowych a'la matjas
- 1 cebula czerwona
- 1/2 puszki fasolki czerwonej
- 60-70 g czerwonych winogron
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki majonezu
- pieprz
- 1 szklanka wody
- 1/4 szklanki octu
- 1 łyżeczka cukru
- ziele angielskie
- liść laurowy
Wykonanie:
Wodę zagotowujemy z cukrem, zielem angielskim oraz liściem laurowym. Zdejmujemy z ognia, wlewamy ocet i mieszamy. Studzimy. Śledzie myjemy z nadmiaru soli i umieszczamy w przygotowanej zalewie. Moczymy około 2-3 godz. Następnie wyjmujemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Sparzamy wrzątkiem. Winogrona myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki. Fasolę odsączamy z zalewy. W misce mieszamy pokrojone śledzie z cebulką, fasolką i winogronami. W kubku mieszamy majonez z sokiem z cytryny oraz pieprzem, a następnie polewamy pokrojone składniki. Wszystko mieszamy i sałatka gotowa.
Coś nowego coś pięknego i coś smacznego , cos nowego .. Pozdrawiam autorke przepisu
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Również pozdrawiam
UsuńFajna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńŚledzie z winogronami muszą nieźle smakować :) To mi się podoba, jak odkrywa się nowe smaki dań :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Smakują znakomicie :) Za pierwszym razem zniknęły w mgnieniu oka i robiłam je drugi raz do zdjęcia ;)
Usuń