ŚLEDZIK NA FIOLETOWO

Śledzik na fioletowo to mój spontaniczny pomysł na sałatkę śledziową. Nazwę wzięła się stąd, że wszystkie dodatki do śledzika są fioletowe - w sumie mają kolor fioletowy, ale w nazwie - czerwony 😉 Połączenie śledzia z winogronami i fasolką pewnie nie jest oczywiste, ale zapewniam, że sałatka jest przepyszna. Postanowiłam też podać tę sałatkę w wydrążonym ananasie, dzięki temu ładnie się prezentowała na stole...Smacznego!



Składniki:
  • 400 g filetów śledziowych a'la matjas
  • 1 cebula czerwona
  • 1/2 puszki fasolki czerwonej
  • 60-70 g czerwonych winogron
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • pieprz
  • 1 szklanka wody
  • 1/4 szklanki octu
  • 1 łyżeczka cukru
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
Wykonanie:

Wodę zagotowujemy z cukrem, zielem angielskim oraz liściem laurowym. Zdejmujemy z ognia, wlewamy ocet i mieszamy. Studzimy. Śledzie myjemy z nadmiaru soli i umieszczamy w przygotowanej zalewie. Moczymy około 2-3 godz. Następnie wyjmujemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Sparzamy wrzątkiem. Winogrona myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki. Fasolę odsączamy z zalewy. W misce mieszamy pokrojone śledzie z cebulką, fasolką i winogronami. W kubku mieszamy majonez z sokiem z cytryny oraz pieprzem, a następnie polewamy pokrojone składniki. Wszystko mieszamy i sałatka gotowa. 










Komentarze

  1. Coś nowego coś pięknego i coś smacznego , cos nowego .. Pozdrawiam autorke przepisu

    OdpowiedzUsuń
  2. Śledzie z winogronami muszą nieźle smakować :) To mi się podoba, jak odkrywa się nowe smaki dań :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakują znakomicie :) Za pierwszym razem zniknęły w mgnieniu oka i robiłam je drugi raz do zdjęcia ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny