SAŁATKA Z KURCZAKIEM I INDYJSKIM SOSEM MIĘTOWYM

Indyjski sos miętowy robiłam już jakiś czas temu do obiadu i zakochałam się w nim ❤ Gdy otrzymałam paczkę przypraw od Evita-smak orientu, a w niej przyprawę garam masala, od razu pomyślałam o tym sosie. Tym razem postanowiłam dodać go do sałatki...i to był bardzo dobry pomysł bo dzięki temu sałatka stała się orzeźwiająca. Pomysł na sałatę był bardzo spontaniczny, a że bardzo lubię połączenie mięsa z owocami, stąd podstawą był kurczak i winogrona 😉



 Składniki:
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 op. mieszanki sałat
  • ok. 15 szt. winogron czerwonych
  • 1/2 op. kiełków brokuła
  • garść nasion słonecznika
  • przyprawa do kurczaka
  • oliwa do smażenia
Sos:
Wykonanie sosu → klik

Wykonanie sałatki:

Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanej oliwie i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Studzimy. Mieszankę sałat wsypujemy do miski. Winogrona myjemy, suszymy i kroimy w ćwiartkę. Kiełki myjemy, osuszamy. Do miski z sałatą dodajemy kurczaka, winogrona, kiełki brokuła oraz nasiona słonecznika. Wszystko polewamy przygotowanym wcześniej indyjskim sosem miętowym. Mieszamy.







* Wpis powstał we współpracy z Evita


Komentarze

  1. Sałatka wygląda apetycznie. Jestem bardzo ciekawa jak smakuje, bo takiego połączenia nie znam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawy przepis! podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna sałatka :) Smaczna, a na dodatek zdrowa :) Idealna na drugie śniadanie lub podwieczorek do pracy, czy do szkoły :)

    Patryk

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny