Odchudzająca zupa selerowa

Selerowa zupa krem z dodatkiem prażonego słonecznika polecana jest szczególnie osobom odchudzającym się i dbającym o swoją linię. Bardzo szybka i prosta w wykonaniu - zaledwie 30 min. i zupka gotowa!
Seler korzeniowy należy do najmniej kalorycznych warzyw. Dostarcza do organizmu wiele witamin i składników mineralnych takich jak: fosfor, cynk, potas, wapń, magnez, żelazo oraz witaminy: C, B kompleks, E, kwas foliowy. Posiada on liczne właściwości - pobudza przemianę materii, usuwa uboczne produkty przemiany materii, oczyszcza organizm z toksyn, ułatwia trawienie tłuszczów, likwiduje zaparcia, koi nerwy, obniża ciśnienie krwi, polepsza pracę nerek oraz serca. Najlepiej jest jeść go na surowo, ale taka zupka również jest bardzo zdrowa 😉



Składniki:
  • 1 duży seler
  • 1 jabłko
  • 1 ziemniak średniej wielkości
  • 1 średnia cebula
  • 1-1,2 litra bulionu warzywnego 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • szczypta chili
  • 50 g słonecznika łuskanego
  • natka pietruszki
Wykonanie:

Selera, jabłko, ziemniaka i cebulę obieramy ze skórki, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojone warzywa. Dodajemy tymianek i podsmażamy około 5 min. W garnku podgrzewamy bulion. Podsmażone warzywa przenosimy z patelni do garnka z bulionem. Gotujemy około 20 min. Następnie blendujemy na gładki krem. Gdy zupa jest zbyt gęsta można dodać do niej jeszcze bulionu - w zależności jaką gęstą zupę kto lubi. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz szczyptą chili i gotujemy jeszcze 2-3 min.
Na suchą patelnię wrzucamy słonecznik i prażymy przez kilka minut, mieszając, aby się nie przypalił. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Na talerz nalewamy zupę i dodajemy uprażony słonecznik i posiekaną natkę pietruszki.











Komentarze

  1. Bardzo lubię seler. Zupka jest wspaniała, zdrowa i bardzo smakowita <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja ulubiona :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł, przyda się, żeby po zimie zrzucić parę kilo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie bo jest bardzo dobra :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Mniam, ale to pysznie wygląda :) Bardzo lubię surówkę z selera. Nie tylko jest smaczny, ale i zdrowy, i dlatego bardzo lubię to warzywo :) Dodam taką małą ciekawostkę historyczną związaną z selerem. Otóż seler kiedyś był polecany dla osób dość nerwowych przez greckiego lekarza, czyli Hipokraetesa. Możemy podziękować królowej Bonie Sforze, która sprowadziła nam do Polski włoszczyznę z Włoch.

      Pozdrawiam,

      Patryk

      Usuń
  6. Podoba mi się!
    A z dodatkiem słonecznika musi być wyborna!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny