Odchudzająca zupa selerowa
Selerowa zupa krem z dodatkiem prażonego słonecznika polecana jest szczególnie osobom odchudzającym się i dbającym o swoją linię. Bardzo szybka i prosta w wykonaniu - zaledwie 30 min. i zupka gotowa!
Seler korzeniowy należy do najmniej kalorycznych warzyw. Dostarcza do organizmu wiele witamin i składników mineralnych takich jak: fosfor, cynk, potas, wapń, magnez, żelazo oraz witaminy: C, B kompleks, E, kwas foliowy. Posiada on liczne właściwości - pobudza przemianę materii, usuwa uboczne produkty przemiany materii, oczyszcza organizm z toksyn, ułatwia trawienie tłuszczów, likwiduje zaparcia, koi nerwy, obniża ciśnienie krwi, polepsza pracę nerek oraz serca. Najlepiej jest jeść go na surowo, ale taka zupka również jest bardzo zdrowa 😉
Składniki:
Seler korzeniowy należy do najmniej kalorycznych warzyw. Dostarcza do organizmu wiele witamin i składników mineralnych takich jak: fosfor, cynk, potas, wapń, magnez, żelazo oraz witaminy: C, B kompleks, E, kwas foliowy. Posiada on liczne właściwości - pobudza przemianę materii, usuwa uboczne produkty przemiany materii, oczyszcza organizm z toksyn, ułatwia trawienie tłuszczów, likwiduje zaparcia, koi nerwy, obniża ciśnienie krwi, polepsza pracę nerek oraz serca. Najlepiej jest jeść go na surowo, ale taka zupka również jest bardzo zdrowa 😉
Składniki:
- 1 duży seler
- 1 jabłko
- 1 ziemniak średniej wielkości
- 1 średnia cebula
- 1-1,2 litra bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki tymianku
- szczypta chili
- 50 g słonecznika łuskanego
- natka pietruszki
Wykonanie:
Selera, jabłko, ziemniaka i cebulę obieramy ze skórki, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojone warzywa. Dodajemy tymianek i podsmażamy około 5 min. W garnku podgrzewamy bulion. Podsmażone warzywa przenosimy z patelni do garnka z bulionem. Gotujemy około 20 min. Następnie blendujemy na gładki krem. Gdy zupa jest zbyt gęsta można dodać do niej jeszcze bulionu - w zależności jaką gęstą zupę kto lubi. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz szczyptą chili i gotujemy jeszcze 2-3 min.
Na suchą patelnię wrzucamy słonecznik i prażymy przez kilka minut, mieszając, aby się nie przypalił. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Na talerz nalewamy zupę i dodajemy uprażony słonecznik i posiekaną natkę pietruszki.
Bardzo lubię seler. Zupka jest wspaniała, zdrowa i bardzo smakowita <3
OdpowiedzUsuńTo prawda - jest bardzo zdrowa a przy tym pyszna :)
UsuńMusi byc bardzo smaczna
OdpowiedzUsuńJest pyszna :) Polecam!
UsuńMoja ulubiona :)
OdpowiedzUsuńTeż ją bardzo lubię :)
UsuńSuper pomysł, przyda się, żeby po zimie zrzucić parę kilo :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńBardzo fajna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńKoniecznie bo jest bardzo dobra :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMniam, ale to pysznie wygląda :) Bardzo lubię surówkę z selera. Nie tylko jest smaczny, ale i zdrowy, i dlatego bardzo lubię to warzywo :) Dodam taką małą ciekawostkę historyczną związaną z selerem. Otóż seler kiedyś był polecany dla osób dość nerwowych przez greckiego lekarza, czyli Hipokraetesa. Możemy podziękować królowej Bonie Sforze, która sprowadziła nam do Polski włoszczyznę z Włoch.
UsuńPozdrawiam,
Patryk
Podoba mi się!
OdpowiedzUsuńA z dodatkiem słonecznika musi być wyborna!
Dziękuję! Jest pyszna!
Usuń