MUFFINKI GYROSOWE

Muffinki wytrawne to pyszna alternatywa dla pizzy, a w dodatku są szybkie i banalnie proste w wykonaniu. Możemy dodawać do nich składniki jakie tylko lubimy. Są uniwersalną przekąską na każdą okazję. Dziś u mnie muffinki o smaku gyrosowym z kurczakiem, papryką, kukurydzą oraz marynowanymi pieczarkami. Jedne z lepszych jakie jadłam!

 Składniki:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 1/2 papryki
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 mały filet z kurczaka
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 5-6 pieczarek marynowanych Dagoma
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do zeszklenia. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zeszklonej cebuli, przyprawiamy solą, pieprzem oraz 1 łyżeczką przyprawy do gyrosa i smażymy do momentu aż mięso nie będzie surowe. Studzimy. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Pieczarki odsączamy z octu i kroimy na mniejsze kawałki.
W misce mieszamy składniki suche: przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i 2 łyżeczkami przyprawy do gyrosa. W drugiej misce łączymy ze sobą składniki mokre: rozbełtane jajka z mlekiem, olejem, ketchupem oraz majonezem. Składniki suche dodajemy porcjami do składników mokrych i mieszamy łyżką drewnianą. Na końcu dodajemy pokrojone produkty: cebulkę z kurczakiem, paprykę, kukurydzę oraz pieczarki. Mieszamy. Masę wykładamy do papilotek, zajmując 3/4 ich objętości. Pieczemy przez 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy na ciepło lub zimno.











Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny