Jajka faszerowane wędzoną makrelą
Jajka faszerowane to fajna propozycja na kolację lub śniadanie, ale też często pojawiają się na naszych stołach podczas świąt Wielkanocnych. Do świąt coraz bliżej, więc przedstawiam moją wersję jajek faszerowanych - jajka faszerowane pastą z gotowanych żółtek oraz wędzonej makreli i szczypiorku. Tylko 4 składniki! Wędzona ryba świetnie współgra ze smakiem jajka, a szczypiorek nadaje paście trochę ostrości i wyrazistości, dzięki temu całość smakuje wybornie.
Pyszna propozycja dla wielbicieli ryb 😉
Składniki:
Wykonanie:
Pyszna propozycja dla wielbicieli ryb 😉
- 5 jajek
- 1 makrela wędzona
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupki i oddzielamy żółtka od białek.
Wędzoną makrelę obieramy ze skóry, oczyszczamy z ości i za pomocą dłoni rozrywamy na mniejsze kawałki. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Żółtka ugniatamy widelcem i dodajemy do nich kawałki makreli, posiekamy szczypiorek oraz majonez, sól i pieprz. Mieszamy.
Otrzymaną pastą nadziewamy odłożone białka. Posypujemy wierzch szczypiorkiem.
Wędzoną makrelę obieramy ze skóry, oczyszczamy z ości i za pomocą dłoni rozrywamy na mniejsze kawałki. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Żółtka ugniatamy widelcem i dodajemy do nich kawałki makreli, posiekamy szczypiorek oraz majonez, sól i pieprz. Mieszamy.
Otrzymaną pastą nadziewamy odłożone białka. Posypujemy wierzch szczypiorkiem.
Pysznie. Lubię tak faszerowane jajka :-)
OdpowiedzUsuńJa też ;)
UsuńMniam, zjadłabym z wilka przyjemnościa
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńPyszne., chętnie bym zjadła :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
Usuńpyszne na śniadanie:)
OdpowiedzUsuń😊
UsuńWyglądają bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, są bardzo smaczne :)
UsuńWyglądają smakowicie :).
OdpowiedzUsuńI tak też smakują ;)
UsuńJeszcze nie jadłam jajek faszerowanych makrelą. Wow, to dla mnie nowość. Na pewno spróbuję :) Polecam jajka faszerowane pietruszką :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj bo są bardzo smaczne :) A ja chętnie spróbuje z pietruszką :)
UsuńPyszności <3 Bardzo lubię jajka faszerowane :)
OdpowiedzUsuńNa Wielkanoc z chęcią zrobię :)
Pozdrawiam serdecznie,
Patryk