INDYJSKI SOS JOGURTOWY Z MIĘTĄ
Orientalny sos jogurtowy z miętą i aromatem cytrynowym. Idealny do mięsa, ryby czy grillowanych warzyw. Jest doskonały! W smaku świeży i orzeźwiający z lekką nutą ostrości. Gdy pierwszy raz go spróbowałam - w pewnej restauracji - to od razu w nim się zakochałam. Wróciłam do domu i starałam się go odtworzyć - udało się 😀
Składniki:
Składniki:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka z 1/2 cytryny
- 15-20 listków mięty
- 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala Evita
- szczypta chili
- sól
Wykonanie:
Cytrynę sparzamy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę. Listki mięty myjemy, osuszamy i bardzo drobno siekamy. W miseczce mieszamy jogurt naturalny z sokiem cytryny oraz skórką z cytryny i posiekaną miętą. Dodajemy przyprawę garam masala, szczyptę chili oraz sól do smaku. Mieszamy. Sos najlepiej smakuje schłodzony.
Lubię takie połączenia smaków, a Twój sosik zapowiada się pysznie. :-)
OdpowiedzUsuńPolecam koniecznie spróbować bo świetnie smakuje :)
UsuńFantastyczny sos! :) I do tego z orientalną nutą! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńjak aromatycznie:)
OdpowiedzUsuńTo prawda- bardzo aromatyczny i pyszny :)
UsuńBardzo fajny przepis na oryginalny i smaczny sos :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńBardzo fajny ten sosik :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPrzepyszny sosik <3 Bardzo mi się podoba to połączenie smaków :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam spróbować :)
UsuńBardzo lubię sosy na bazie jogurtu naturalnego ;) Jeszcze lepszy niż ten sos majonezowy, co tak ciągle jest dodawany do sałatek, czy surówek ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Dodam jeszcze, że nie tylko są lepsze, ale i zdrowsze bo mniej kaloryczne od tych majonezowych ;)
UsuńA można dostać inspirację jak uzyskać miętę w czasie kiedy nie ma świeżych listków...???
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj kupuję miętę w doniczce w Lidlu lub innym markecie. Dostępna jest też mięta suszona w dziale na przyprawach, ale już sos ma wtedy trochę inny smak
Usuń