GRILLOWANY OMLET Z AWOKADO I JAJKIEM SADZONYM

Śniadanie idealne... może trochę pracochłonne, ale efekt końcowy wynagradza całą włożoną pracę. A do tego zdrowe i bezglutenowe! Kukurydziany omlet z salami, awokado oraz jajkiem sadzonym, zapieczony w grillu elektrycznym. Wyśmienita propozycja!



 Składniki:
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1/4 awokado
  • 6 plasterków salami
  • sól, pieprz
  • szczypta chili
  • tymianek
  • oliwa do smażenia
Wykonanie:

Mieszamy ze sobą 2 jajka z mlekiem oraz mąką kukurydzianą. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Dokładnie mieszamy, aby powstało gładkie ciasto, bez grudek. Ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i smażymy omlet z obu stron na złocisty kolor. 
Na drugiej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wbijamy jajko. Przyprawiamy pieprzem, solą, papryczką chili oraz tymiankiem. Przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy aż białko się zetnie, a żółtko zgęstnieje. Czas smażenia zależy od tego jaką konsystencję żółtka preferujemy. Dla mnie żółtko musi być ścięte 😉
Awokado obieramy ze skórki, oddzielamy od pestki i kroimy w cienkie słupki.
Na środku usmażonego omletu układamy salami, na salami - słupki awokado, a na wierzchu jajko sadzone. Omlet składamy w kopertę i zapiekamy w grillu elektrycznym przez około 2-3 min.







Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny