GRILLOWANY OMLET Z AWOKADO I JAJKIEM SADZONYM
Śniadanie idealne... może trochę pracochłonne, ale efekt końcowy wynagradza całą włożoną pracę. A do tego zdrowe i bezglutenowe! Kukurydziany omlet z salami, awokado oraz jajkiem sadzonym, zapieczony w grillu elektrycznym. Wyśmienita propozycja!
Składniki:
Składniki:
- 3 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1/4 awokado
- 6 plasterków salami
- sól, pieprz
- szczypta chili
- tymianek
- oliwa do smażenia
Wykonanie:
Mieszamy ze sobą 2 jajka z mlekiem oraz mąką kukurydzianą. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Dokładnie mieszamy, aby powstało gładkie ciasto, bez grudek. Ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i smażymy omlet z obu stron na złocisty kolor.
Na drugiej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wbijamy jajko. Przyprawiamy pieprzem, solą, papryczką chili oraz tymiankiem. Przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy aż białko się zetnie, a żółtko zgęstnieje. Czas smażenia zależy od tego jaką konsystencję żółtka preferujemy. Dla mnie żółtko musi być ścięte 😉
Awokado obieramy ze skórki, oddzielamy od pestki i kroimy w cienkie słupki.
Na środku usmażonego omletu układamy salami, na salami - słupki awokado, a na wierzchu jajko sadzone. Omlet składamy w kopertę i zapiekamy w grillu elektrycznym przez około 2-3 min.
Wyśmienite śniadanie, chętnie wypróbuję ten pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam spróbować bo pycha :)
UsuńBardzo fajne danie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńBardzo apetycznie wygląda. :-) Zjadłabym :-)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam :)
UsuńNarobiłas mi smaka tym zdjeciem ;)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować :)
Usuńale fajne danie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńJa też lubię, kiedy żółtko jest ścięte. Omlet z jajkiem sadzonym to ciekawe połączenie :) Trzeba to spróbować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk