DOMOWE BUŁKI Z CZARNUSZKĄ
Nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo. Dlatego dziś postanowiłam zrobić własne bułeczki pszenne z dodatkiem czarnuszki. Są przepyszne - miękkie, puszyste, maślane i od samego zapachu człowiek robi się głodny 😉 Śniadanie z domowymi bułkami to prawdziwa przyjemność. Jak dla mnie to nie potrzeba nawet żadnych dodatków, wystarczy mi bułka i masło, i jestem szczęśliwa 😀 Idealnie pasują również do domowych burgerów 🍔
Składniki:
Składniki:
- 3-3,5 szklanki mąki pszennej (typ 550)
- 1 szklanka mleka
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 2 jajka
- 4 łyżki masła
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- czarnuszka Evita
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania rozczynu: mleko podgrzewamy do temperatury 25-30 stopni. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 min., aż zacznie się pienić.
Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z solą. Dodajemy rozczyn oraz jajka i zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i sprężyste. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Wyrabiamy do momentu aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Po tym czasie, ciasto dzielimy na 7- 8 części i formujemy bułki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 20-30 min., aby wyrosły.
Rozbełtane żółtko mieszamy z mlekiem i smarujemy wyrośnięte bułki. Wierzch posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 min. Studzimy.
domowe bułeczki-pychota:)
OdpowiedzUsuńdomowe najlepsze!
UsuńWyglądają lepiej niż z półki sklepowej! Aż chciałoby się zjeść! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! To dla mnie duży komplement :)
UsuńUwielbiam czarnuszkę, więc muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńKoniecznie bo są przepyszne!
UsuńNie ma nic lepszego niż domowe pieczywo i nawet najlepsze piekarnie nie zrobią tak smacznych wypieków. :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda Aniu! Uwielbiam domowe pieczywo, choć często go nie robią, ale jak się już pojawi to prawdziwy rarytas :)
UsuńPiękne bułeczki, a czarnuszka świetnie podkręca smak :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Bardzo lubię ten smak czarnuszki :)
UsuńUwielbiam czarnuszkę :-)
OdpowiedzUsuńJa również ;)
UsuńCzarnuszka jest świetna, uwielbiam ją w pieczywie :).
OdpowiedzUsuńTak, czarnuszka jest świetna ;) Odkąd ją poznałam to bardzo często dodaje jak piekę domowe pieczywo :)
UsuńWspaniałe bułeczki, uwielbiam czarnuszkę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńUwielbiamy czarnuszkę oraz domowe pieczywo. Ta kombinacja brzmi zacnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Ja również uwielbiam to połączenie :)
Usuńnajlepsze bułeczki jakie piekłam,nie ostatni raz ,polecam
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Bardzo mi miło :)
UsuńTe bułeczki wyglądają tak apetycznie, że od razu chce się je zjeść! Ja byłam wczoraj w jednej z moich ulubionych restauracji i jadłam obłędne pancakes i burgery. No i pomyślałam sobie, że można by było zrobić takie w domu tylko w zdrowej wersji i poszukać odpowiednich www z przepisami :)
OdpowiedzUsuńPolecam je zrobić bo są naprawdę rewelacyjne :) Cieszę się, że do mnie trafiłaś :) Zapraszam częściej
UsuńMyślałem, że to mak, a to czarnuszka !
OdpowiedzUsuńTaka niespodzianka ;)
UsuńCo to znaczy "4 łyżki masła"?
OdpowiedzUsuńBierzemy łyżkę i nakładamy na nią miękkie masło, umieszczamy w garnuszku i rozpuszczamy ;)
UsuńCzy można zamienić masło na inny tłuszcz? (Olej np)? Wiadomo, że nie będą miały maślanego smaku, ale chyba nie powinno to zaszkodzić ciastu?
OdpowiedzUsuńTak, można zamienić na olej - bułki wyjdą, tylko będą miały inny smak 😉
UsuńCzy można użyć drożdży instant? Jeśli tak, to w jakiej ilości? :)
OdpowiedzUsuńTak, mogą być drożdże instant - starczy 1 op. (7-8 g)
OdpowiedzUsuń