DOMOWE BUŁKI Z CZARNUSZKĄ

Nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo. Dlatego dziś postanowiłam zrobić własne bułeczki pszenne z dodatkiem czarnuszki. Są przepyszne - miękkie, puszyste, maślane i od samego zapachu człowiek robi się głodny 😉 Śniadanie z domowymi bułkami to prawdziwa przyjemność. Jak dla mnie to nie potrzeba nawet żadnych dodatków, wystarczy mi bułka i masło, i jestem szczęśliwa 😀 Idealnie pasują również do domowych burgerów 🍔

Składniki:
  • 3-3,5 szklanki mąki pszennej (typ 550)
  • 1 szklanka mleka
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania rozczynu: mleko podgrzewamy do temperatury 25-30 stopni. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 min., aż zacznie się pienić.
Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z solą. Dodajemy rozczyn oraz jajka i zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i sprężyste. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Wyrabiamy do momentu aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Po tym czasie, ciasto dzielimy na 7- 8 części i formujemy bułki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 20-30 min., aby wyrosły. 
Rozbełtane żółtko mieszamy z mlekiem i smarujemy wyrośnięte bułki. Wierzch posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 min. Studzimy.









* Wpis powstał we współpracy z Evita



Komentarze

  1. domowe bułeczki-pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają lepiej niż z półki sklepowej! Aż chciałoby się zjeść! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam czarnuszkę, więc muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo i nawet najlepsze piekarnie nie zrobią tak smacznych wypieków. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda Aniu! Uwielbiam domowe pieczywo, choć często go nie robią, ale jak się już pojawi to prawdziwy rarytas :)

      Usuń
  5. Piękne bułeczki, a czarnuszka świetnie podkręca smak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czarnuszka jest świetna, uwielbiam ją w pieczywie :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, czarnuszka jest świetna ;) Odkąd ją poznałam to bardzo często dodaje jak piekę domowe pieczywo :)

      Usuń
  7. Wspaniałe bułeczki, uwielbiam czarnuszkę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiamy czarnuszkę oraz domowe pieczywo. Ta kombinacja brzmi zacnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. najlepsze bułeczki jakie piekłam,nie ostatni raz ,polecam

    OdpowiedzUsuń
  10. Te bułeczki wyglądają tak apetycznie, że od razu chce się je zjeść! Ja byłam wczoraj w jednej z moich ulubionych restauracji i jadłam obłędne pancakes i burgery. No i pomyślałam sobie, że można by było zrobić takie w domu tylko w zdrowej wersji i poszukać odpowiednich www z przepisami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam je zrobić bo są naprawdę rewelacyjne :) Cieszę się, że do mnie trafiłaś :) Zapraszam częściej

      Usuń
  11. Myślałem, że to mak, a to czarnuszka !

    OdpowiedzUsuń
  12. Co to znaczy "4 łyżki masła"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bierzemy łyżkę i nakładamy na nią miękkie masło, umieszczamy w garnuszku i rozpuszczamy ;)

      Usuń
  13. Czy można zamienić masło na inny tłuszcz? (Olej np)? Wiadomo, że nie będą miały maślanego smaku, ale chyba nie powinno to zaszkodzić ciastu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można zamienić na olej - bułki wyjdą, tylko będą miały inny smak 😉

      Usuń
  14. Czy można użyć drożdży instant? Jeśli tak, to w jakiej ilości? :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Tak, mogą być drożdże instant - starczy 1 op. (7-8 g)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny