SUSHI NA SŁODKO Z MIĘTĄ
Przepis ten zajął drugie miejsce w konkursie : "Wariacje na temat sushi" i chciałabym się podzielić nim z Wami 😀 Nie jest to przepis na typowe sushi...bo jest to sushi na słodko. A dokładnie to futomaki z czekoladą, owocami i miętą. Efekt końcowy zaskoczył mnie samą bo nie sądziłam, że to będzie aż tak dobre! Polecam na deser 😉
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 1 szklanka ryżu do sushi
- 3 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/3 łyżeczka soli
- 2-3 arkusze nori
- 2-3 kostki czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 1/2 jabłka
- 1/2 gruszki
- 1/3 awokado
- 1/4 mango
- listki mięty
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania ryżu do sushi.
Ryż musimy dokładnie wypłukać kilka razy pod bieżącą wodą. Zlewamy mleczną woda i powtarzamy. Płukamy do momentu aż woda nie będzie mleczna. Następnie odstawiamy na 15 min. Po tym czasie, zalewamy ryż wodą (ok. 1-1,5 cm nad powierzchnię ryżu), garnek zakrywamy pokrywką i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień na bardzo mały i gotujemy ok. 15 min. Po ugotowaniu zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy go pod przykryciem jeszcze na 15-20 min. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką i odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy sos do ryżu: Do kubka wlewamy ocet ryżowy, dodajemy cukier oraz sól i mieszamy do rozpuszczenia składników. Gotowy sos mieszamy z wystudzonym ryżem.
Przygotowujemy składniki: jabłko, gruszkę, awokado i mango obieramy ze skórki i kroimy w cienkie słupki. Listki mięty myjemy i osuszamy. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Arkusz nori rozkładamy na macie do sushi. Układamy cienko ryż, dłońmi wcześniej namoczonymi w wodzie, gdyż wtedy ryż mniej się klei do rąk. Ryż rozkładamy równomiernie na bokach pozostawiając trochę przestrzeni. Ryż posypujemy startą czekoladą i wykładamy składniki: mango, awokado, jabłko, gruszkę oraz listki mięty. Sushi zwijamy ciasno za pomocą maty. Im ciaśniej tym lepiej. Kroimy za pomocą ostrego noża. układamy na talerzu lub desce.
W tym czasie przygotowujemy sos do ryżu: Do kubka wlewamy ocet ryżowy, dodajemy cukier oraz sól i mieszamy do rozpuszczenia składników. Gotowy sos mieszamy z wystudzonym ryżem.
Przygotowujemy składniki: jabłko, gruszkę, awokado i mango obieramy ze skórki i kroimy w cienkie słupki. Listki mięty myjemy i osuszamy. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Arkusz nori rozkładamy na macie do sushi. Układamy cienko ryż, dłońmi wcześniej namoczonymi w wodzie, gdyż wtedy ryż mniej się klei do rąk. Ryż rozkładamy równomiernie na bokach pozostawiając trochę przestrzeni. Ryż posypujemy startą czekoladą i wykładamy składniki: mango, awokado, jabłko, gruszkę oraz listki mięty. Sushi zwijamy ciasno za pomocą maty. Im ciaśniej tym lepiej. Kroimy za pomocą ostrego noża. układamy na talerzu lub desce.
Hm, ciekawe, co by Japończycy powiedzieli na takie sushi :-) Niezłe połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk
Pewnie uznaliby to za profanacje sushi :D
UsuńTo ja się wpraszam, cudownie Ci wyszło 😆😄
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńBardzo ciekawe połączenie smaków. :-) Za tradycyjnym sushi nie przepadam, ale takie chętnie bym zjadła. :-)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam do mnie ;)
UsuńBardzo smakowite połączenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń