SAŁATKA Z RUKOLĄ, BURAKIEM I OSCYPKIEM
Kolejny przepis z moimi ulubionymi serkami - oscypkami. Przywiozłam ich pełno z urlopu to teraz szaleję w kuchni 😉Oto moja propozycja...
Bardzo zdrowa sałatka, a do tego prosta w wykonaniu. Potrzebujemy zaledwie 4 składniki! Sałatka z rukoli z dodatkiem buraków, oscypków i ziaren słonecznika z sosem winegret. Jak nie macie oscypków to można zamienić je na ser feta. Wspaniały smak, znika ze stołu momentalnie, a do tego zawiera mnóstwo właściwości odżywczych. Główną rolę w tej sałatce odgrywa pieczony burak, który jest bombą witaminową i ma właściwości lecznicze. Powinniśmy sięgać po niego jak najczęściej.
Składniki:
Bardzo zdrowa sałatka, a do tego prosta w wykonaniu. Potrzebujemy zaledwie 4 składniki! Sałatka z rukoli z dodatkiem buraków, oscypków i ziaren słonecznika z sosem winegret. Jak nie macie oscypków to można zamienić je na ser feta. Wspaniały smak, znika ze stołu momentalnie, a do tego zawiera mnóstwo właściwości odżywczych. Główną rolę w tej sałatce odgrywa pieczony burak, który jest bombą witaminową i ma właściwości lecznicze. Powinniśmy sięgać po niego jak najczęściej.
Składniki:
- 1 op. rukoli (100-125 g)
- 2-3 małe buraki
- 4 małe oscypki (ja dałam niewędzone)
- garść nasion słonecznika
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta papryki ostrej
- sól, pieprz
Wykonanie:
Buraki dokładnie myjemy, ale nie obieramy ze skóry. Umyte buraki osuszamy i zawijamy pojedynczo w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 45-60 min. Wyjmujemy i studzimy. Wystudzone buraki obieramy ze skóry i kroimy w plastry, a następnie każdy plaster kroimy na ćwiartki.
Rukolę myjemy na sitku i osuszamy. Oscypki kroimy w kostkę.
W kubku mieszamy oliwę z sokiem z cytryny. Dodajemy miód, musztardę oraz przyprawy i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Sałatkę możemy podać na talerzu lub w salaterce.
Na talerz wykładamy rukolę, a na nią pokrojone buraki i oscypki. Posypujemy nasionami słonecznika. Całość polewamy przygotowanym sosem.
Natomiast, gdy chcemy podać w salaterce to wrzucamy do niej wszystkie składniki, polewamy sosem i mieszamy. Wierach posypujemy nasionami słonecznika.
Bardzo apetyczna sałatka :) Bardzo lubię różne sałatki z dodatkiem sera fety lub mozzarella :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk
Dziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńPyszna sałatka :-) Lubię takie :-)
OdpowiedzUsuńJa również takie sałatki bardzo lubię :)
UsuńPycha �� ja dodaje ser kozi i suszona zurawine��
OdpowiedzUsuńOoo też super połączenie! Muszę kiedyś spróbować :)
UsuńPyszna i pożywna sałatka :)
OdpowiedzUsuń