RYŻ Z WARZYWAMI

Ryż z warzywami może pełnić rolę samodzielnego dania - idealnie pasuje jako lunch box do pracy czy szkoły, ale też może być dodatkiem do dań obiadowych. Uwielbiam go podawać z różnego rodzaju placuszkami lub kotlecikami. Robi się go bardzo szybka, a do tego jest smaczny i zdrowy!


Składniki:
  • 2 torebki ryżu parabolicznego
  • 1/2 brokułu
  • 200 g mrożonego groszku z marchewką
  • 3-4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • garść ziaren słonecznika
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Marchewkę z groszkiem gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i masła.
W misce łączymy wszystkie składniki: ugotowany ryż, różyczki brokuła oraz marchewkę z groszkiem. Dodajemy kukurydzę oraz ziarna słonecznika i mieszamy.
Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. W kubku mieszamy oliwę z sokiem cytryny. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Zawartość kubka wlewamy do miski i mieszamy.
Polecam go jako dodatek do kotlecików, np.:
KOTLECIKI CHILI Z MIĘSEM MIELONYM
MUSZTARDOWE KOTLETY Z KURCZAKIEM


Komentarze

  1. Bardzo lubię ryż z warzywami. Nieraz robię tak z warzywami na patelnię. Kupuję mieszankę warzyw na patelnię i do tego ryż, oczywiście wcześniej ugotowany :) Szybki i smaczny obiad :)

    Pozdrawiam,

    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie dania mogę jeść codziennie i nigdy mi się nie znudzą :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj mi też nie, ostatnio taki ryż podaje prawie do każdego dania ;) Również pozdrawiam

      Usuń
  3. Lubię ryż i mogłabym jeść w każdej wersji. Twoja jest bardzo apetyczna :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Ja również lubię ryż i dodaje go gdzie tylko mogę ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny