RYŻ Z WARZYWAMI
Ryż z warzywami może pełnić rolę samodzielnego dania - idealnie pasuje jako lunch box do pracy czy szkoły, ale też może być dodatkiem do dań obiadowych. Uwielbiam go podawać z różnego rodzaju placuszkami lub kotlecikami. Robi się go bardzo szybka, a do tego jest smaczny i zdrowy!
Składniki:
KOTLECIKI CHILI Z MIĘSEM MIELONYM
MUSZTARDOWE KOTLETY Z KURCZAKIEM
Składniki:
- 2 torebki ryżu parabolicznego
- 1/2 brokułu
- 200 g mrożonego groszku z marchewką
- 3-4 łyżki kukurydzy z puszki
- 1 łyżeczka masła
- 1/2 łyżeczki cukru
- garść ziaren słonecznika
- natka pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Marchewkę z groszkiem gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i masła.
W misce łączymy wszystkie składniki: ugotowany ryż, różyczki brokuła oraz marchewkę z groszkiem. Dodajemy kukurydzę oraz ziarna słonecznika i mieszamy.
Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. W kubku mieszamy oliwę z sokiem cytryny. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Zawartość kubka wlewamy do miski i mieszamy.
Polecam go jako dodatek do kotlecików, np.:KOTLECIKI CHILI Z MIĘSEM MIELONYM
MUSZTARDOWE KOTLETY Z KURCZAKIEM
Bardzo lubię ryż z warzywami. Nieraz robię tak z warzywami na patelnię. Kupuję mieszankę warzyw na patelnię i do tego ryż, oczywiście wcześniej ugotowany :) Szybki i smaczny obiad :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Z warzywami na patelnię również jest smaczny :)
UsuńTakie dania mogę jeść codziennie i nigdy mi się nie znudzą :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńoj mi też nie, ostatnio taki ryż podaje prawie do każdego dania ;) Również pozdrawiam
UsuńLubię ryż i mogłabym jeść w każdej wersji. Twoja jest bardzo apetyczna :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Ja również lubię ryż i dodaje go gdzie tylko mogę ;)
Usuń