POTRAWKA Z SOCZEWICĄ
Miało być dziś u mnie leczo (bezmięsne )...niestety, w całym mieście nie mogłam znaleźć cukinii. I tak zamiast lecza powstała potrawka z soczewicą. Wszystkie składniki pozostawiłam bez zmian, a cukinię zamieniłam na soczewicę. I muszę Wam powiedzieć, że wyszedł bardzo dobry obiad! Jak to mówią: potrzeba matką wynalazków 😉
Składniki:
Składniki:
- 2-3 cebule
- 2 papryki czerwone
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1-1,5 szklanki soku pomidorowego
- 1 szklanka soczewicy czerwonej
- 1 łyżka pasty paprykowej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta papryki chili
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy paprykę. Smażymy około 5 min. Dodajemy pomidory krojone z puszki, pastę paprykową oraz wlewamy sok pomidorowy. Przyprawiamy papryką słodką mieloną, papryką chili, cukrem, ziołami prowansalskim, pieprzem oraz solą. Zagotowujemy. Następnie dodajemy soczewicę czerwoną i gotujemy wszystko około 12-15 min, aż soczewica zrobi się miękka. Gdy potrawka jest zbyt gęsta, dodajemy jeszcze soku pomidorowego. Podajemy z chlebem.
Mniam, bardzo apetycznie wygląda ta potrawka z soczewicy. Bardzo lubię soczewicę. Jest smaczna, ale i zdrowa, gdyż soczewica nie tylko dostarcza białka, ale również kwasu foliowego.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Dziękuję :) To prawda pyszna i zdrowa!
UsuńUwielbiam soczewice w każdym wydaniu :)
OdpowiedzUsuń