Musztardowe kotlety z kurczakiem
Bardzo fajny pomysł obiadowy na wykorzystanie fileta z kurczaka. Czasami zostaje nam jeden filet i jest to za mało, by go usmażyć i wyżywić nim rodzinę 👪 Oto przepis jak mając tylko jeden filet z kurczaka zrobić smaczny i prosty obiad dla czterech osób - musztardowe kotlety z kurczakiem 😉Świetnie smakują podane z ryżem z warzywami.
Składniki:
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 3 jajka
- 3 łyżki musztardy gdańskiej Dagoma
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100 g sera żółtego
- 1 cebula
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z musztardą oraz majonezem. Dodajemy oba rodzaje mąki i dokładnie mieszamy np. trzepaczką, aby ciasto było gładkie, bez grudek. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w drobną kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do miski z ciastem i dokładnie mieszamy łyżką. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki z obu stron na złocisty kolor. Po smażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Bardzo apetyczne danie :) Bardzo lubię pierś z kurczaka :)
OdpowiedzUsuńNiezły pomysł z tym majonezem :)
Pozdrawiam serdecznie,
Patryk
Dziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńWyglądają pysznie, chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam bo też pysznie smakują :)
UsuńSmakowicie wyglądają, a do tego szybko się je przygotowuje. Super :-)
OdpowiedzUsuńZgadza się pyszne i szybkie :)
UsuńPrzepyszne i aromatyczne kotlety :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wyglądają. Pamiętam już jakiś czas temu moja koleżanka robiła podobne. Nawet przepis mi dała, ale gdzieś go zapodziałam. Bardzo się cieszę, że znowu go mam :)
OdpowiedzUsuńJa też się cieszę, że mogłam Ci o nim przypomnieć :) Smacznego!
UsuńPyszne muszą być :-)
OdpowiedzUsuńSą pyszne ;)
Usuńjaką inną musztardą można zstąpić tę z przepisu?
OdpowiedzUsuńMożna dodać zwykłą delikatesową lub kremską. A gdy chcemy, aby kotlety były ostrzejsze to sarepską.
Usuń