Barszcz czerwony z ziemniakami ze skwarkami
Barszcz czerwony z przepisu mojej mamy. Idealny pomysł na wykorzystanie rosołu, pozostałego z dnia poprzedniego. Jest to barszcz zabielany podawany z ziemniakami ze skwarkami. Proste danie a jakie dobre! Pamiętam, że była to jedna z moich ulubionych zup. Całkiem o niej zapomniałam i ostatnimi czasy w ogóle jej nie gotowałam. Przypomniała mi o niej moja mama. Oto przepis...
Składniki:
Składniki:
- 4-5 buraków
- 1,5-2 litry wody
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3-4 szt.ziela angielskiego
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżka mąki
- pęczek koperku
- ok. 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 0,5 litra rosołu
- sól, pieprz
- ziemniaki
- ok. 300 g boczku wędzonego
Wykonanie:
Buraki obieramy ze skóry, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy czosnek, ziele angielskie, liście laurowe. Gotujemy około 40 min., aż otrzymamy mocny wywar buraczany. Następnie odcedzamy przez sitko, aby otrzymać czysty wywar. Podgrzewamy rosół i łączymy go z wywarem buraczanym. Dodajemy kwasku cytrynowego do smaku. Śmietanę łączymy z mąką i zabielamy barszcz. Koperek myjemy, drobno siekamy i dodajemy do barszczu. Przyprawiamy pieprzem oraz solą.
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie, w osobnym garnku, aż będą miękkie. Odcedzamy i tłuczemy na gładką masę.
Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na suchą patelnię. Smażymy na średnim ogniu, aż cały tłuszcz się wytopi a skwarki zrobią się złociste i chrupiące.
Na środek głębokiego talerza wykładamy ziemniaki, które posypujemy skwarkami, a dookoła wlewamy barszcz czerwony.
Super, takie smaki z dzieciństwa są niezapomniane :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Teraz wspomina się takie dania z sentymentem
UsuńSuper przepis. Korzystałem z niego kilka razy i zawsze super wychodzi😶 Ja tylko dodatkowo blenduję ugotowane buraczki dzieki czemu zupa jest bardziej zawiesista,a moje urwisy zjadają warzywa z chęcią😉
UsuńDziękuję! Bardzo się cieszę że przepis się podoba😊
UsuńA tymi blendowanymi buraczkami to super pomysł, muszę tak kiedyś zrobić 😊
Ojej ale super! Przypomnialas mi dzieciństwo Moja mama wlasnie w taki sposób podawala barszcz a ja bylam zachwycona Dziekuje za przypomnienie tego pysznego obiadu Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że jednym przepisem mogłam sprawić Ci radość :) Wpis pojawił się dzięki mojej mamie bo podczas wizyty zaserwowała mi taki obiad. Ja całkiem zapomniałam, że dawniej takie pyszności się jadło ;)
UsuńJa chyba takiej zupy nie jadłem. Jadłem barszcz czerwony, ale nie z ziemniakami i ze dodatkiem boczku :) Muszę koniecznie taką zupę zrobić :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk
Patryk musisz koniecznie spróbować :) To smaki mojego dzieciństwa
UsuńWłaśnie gotuję taki barszczyk na obiadokolacje, mam nqdxieje
OdpowiedzUsuńWłaśnie gotuję taki barszczyk �� Mam nadzieję, że będzie równie dobrze smakował jak wygląda ��
OdpowiedzUsuńTrochę zmodyfikuje i dodam jeszcze podsmażoną cebulkę przed zabieleniem.
czy boczek wędzony mozna wymieszać z gotowanym i usmażyć? z jakiego boczku wychodza smaczniejsze skwarki?
OdpowiedzUsuńMożna zamienić , ale najsmaczniejsze wychodzą z boczku surowego
UsuńA bez rosołu można zribjic tą zupę? W sensie że tylko wywar plus to co w przepisie?
OdpowiedzUsuńTak, można tylko na rosole wychodzi smaczniejsza :)
Usuń