Barszcz czerwony z ziemniakami ze skwarkami

Barszcz czerwony z przepisu mojej mamy. Idealny pomysł na wykorzystanie rosołu, pozostałego z dnia poprzedniego. Jest to barszcz zabielany podawany z ziemniakami ze skwarkami. Proste danie a jakie dobre! Pamiętam, że była to jedna z moich ulubionych zup. Całkiem o niej zapomniałam i ostatnimi czasy w ogóle jej nie gotowałam. Przypomniała mi o niej moja mama. Oto przepis...



 Składniki:

  • 4-5 buraków
  • 1,5-2 litry wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe 
  • 3-4 szt.ziela angielskiego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • pęczek koperku
  • ok. 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 0,5 litra rosołu
  • sól, pieprz
  • ziemniaki
  • ok. 300 g boczku wędzonego
Wykonanie:

Buraki obieramy ze skóry, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy czosnek, ziele angielskie, liście laurowe. Gotujemy około 40 min., aż otrzymamy mocny wywar buraczany. Następnie odcedzamy przez sitko, aby otrzymać czysty wywar. Podgrzewamy rosół i łączymy go z wywarem buraczanym. Dodajemy kwasku cytrynowego do smaku. Śmietanę łączymy z mąką i zabielamy barszcz. Koperek myjemy, drobno siekamy i dodajemy do barszczu. Przyprawiamy pieprzem oraz solą.
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie, w osobnym garnku, aż będą miękkie. Odcedzamy i tłuczemy na gładką masę.
Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na suchą patelnię. Smażymy na średnim ogniu, aż cały tłuszcz się wytopi a skwarki zrobią się złociste i chrupiące.
Na środek głębokiego talerza wykładamy ziemniaki, które posypujemy skwarkami, a dookoła wlewamy barszcz czerwony.


  
  


Komentarze

  1. Super, takie smaki z dzieciństwa są niezapomniane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :) Teraz wspomina się takie dania z sentymentem

      Usuń
    2. Super przepis. Korzystałem z niego kilka razy i zawsze super wychodzi😶 Ja tylko dodatkowo blenduję ugotowane buraczki dzieki czemu zupa jest bardziej zawiesista,a moje urwisy zjadają warzywa z chęcią😉

      Usuń
    3. Dziękuję! Bardzo się cieszę że przepis się podoba😊
      A tymi blendowanymi buraczkami to super pomysł, muszę tak kiedyś zrobić 😊

      Usuń
  2. Ojej ale super! Przypomnialas mi dzieciństwo Moja mama wlasnie w taki sposób podawala barszcz a ja bylam zachwycona Dziekuje za przypomnienie tego pysznego obiadu Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że jednym przepisem mogłam sprawić Ci radość :) Wpis pojawił się dzięki mojej mamie bo podczas wizyty zaserwowała mi taki obiad. Ja całkiem zapomniałam, że dawniej takie pyszności się jadło ;)

      Usuń
  3. Ja chyba takiej zupy nie jadłem. Jadłem barszcz czerwony, ale nie z ziemniakami i ze dodatkiem boczku :) Muszę koniecznie taką zupę zrobić :)

    Pozdrawiam serdecznie,

    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patryk musisz koniecznie spróbować :) To smaki mojego dzieciństwa

      Usuń
  4. Właśnie gotuję taki barszczyk na obiadokolacje, mam nqdxieje

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie gotuję taki barszczyk �� Mam nadzieję, że będzie równie dobrze smakował jak wygląda ��
    Trochę zmodyfikuje i dodam jeszcze podsmażoną cebulkę przed zabieleniem.

    OdpowiedzUsuń
  6. czy boczek wędzony mozna wymieszać z gotowanym i usmażyć? z jakiego boczku wychodza smaczniejsze skwarki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zamienić , ale najsmaczniejsze wychodzą z boczku surowego

      Usuń
  7. A bez rosołu można zribjic tą zupę? W sensie że tylko wywar plus to co w przepisie?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny