TARTALETKI BURACZKOWE Z FETĄ
Wytrawne tartaletki kakaowe z nadzieniem z buraczków i fety to przekąska, która zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Muszę się przyznać, że ja do takich należę- jestem bardzo wybredna kulinarnie 😉 A połączenie buraków z fetą zapieczone w tartaletkach podbiło moje serce. Tak się na nie "rzuciłam", że mojemu mężowi zostały zaledwie 2 sztuki. Są po prostu przepyszne! Sami musicie spróbować...
Składniki:
Tartaletki:
Składniki:
Tartaletki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100 g masła
- 2-3 łyżki śmietany 30%
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
Nadzienie
- 1-2 buraki czerwone
- 1 cebula czerwona
- 2 łyżki oliwy
- 1-2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- 1/2 op. sera feta
- 2 jajka
- 1/2 szklanki śmietany 30%
Wykonanie:
Tartaletki:
Przesianą przez sito mąkę mieszamy w misce z kakao, solą, pieprzem, imbirem oraz gałką muszkatołową. Dodajemy śmietanę oraz pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i zagniatamy szybko ciasto.Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. w celu schłodzenia. Po tym czasie, ciasto rozwałkujemy, wycinamy kółka za pomocą foremek i wylepiamy nim, wysmarowane wcześniej masłem, foremki do tartaletek. Nakłuwany spód widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 min. Studzimy.
Nadzienie:
Buraki obieramy, myjemy i gotujemy w wodzie aż będą miękkie. Następnie studzimy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy starte buraki oraz ocet jabłkowy, cukier, sól i pieprz. Całość mieszamy i trzymamy na ogniu ok. 5 min. Studzimy.
Jajka lekko roztrzepujemy i mieszamy ze śmietanką. Lekko przyprawiamy pieprzem i solą. Ser feta kroimy w drobną kosteczkę.
Wystudzone tartaletki napełniamy podsmażonymi buraczkami i zalewamy mieszanką śmietanowo-jajeczną. Na wierzchu układamy kawałki fety.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min.
Podajemy na ciepło.
Rada:
Aby skrócić sobie czas pracy możemy użyć mrożonych buraków tartych. Wtedy trochę dłużnej trzeba trzymać je na ogniu, do momentu odparowania całej wody. Dopiero po odparowaniu wody z buraków dodajemy ocet, cukier, sól oraz pieprz.
Nadzienie:
Buraki obieramy, myjemy i gotujemy w wodzie aż będą miękkie. Następnie studzimy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy starte buraki oraz ocet jabłkowy, cukier, sól i pieprz. Całość mieszamy i trzymamy na ogniu ok. 5 min. Studzimy.
Jajka lekko roztrzepujemy i mieszamy ze śmietanką. Lekko przyprawiamy pieprzem i solą. Ser feta kroimy w drobną kosteczkę.
Wystudzone tartaletki napełniamy podsmażonymi buraczkami i zalewamy mieszanką śmietanowo-jajeczną. Na wierzchu układamy kawałki fety.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min.
Podajemy na ciepło.
Rada:
Aby skrócić sobie czas pracy możemy użyć mrożonych buraków tartych. Wtedy trochę dłużnej trzeba trzymać je na ogniu, do momentu odparowania całej wody. Dopiero po odparowaniu wody z buraków dodajemy ocet, cukier, sól oraz pieprz.
Komentarze
Prześlij komentarz