SZYBKI CHLEBEK Z OLIWKAMI
Pyszny chlebek z oliwkami, bez drożdży, bez wyrabiania i wyrastania. Jego przygotowanie zajmuje jedynie 15 minut! Wykonany z mąki Szymanowskiej ekologicznej i Polskiego Oleju Rzepakowego. Można podawać go na ciepło lub zimno, sam lub jako dodatek do zup czy sałatek. Smakuje wyśmienicie 😋 Idealny zarówno na pierwsze jak i drugie śniadanie 😉
Składniki:
Składniki:
- 2 szklanki mąki Szymańskiej ekologicznej
- 4 jajka
- 1/2 szklanki Polskiego Oleju Rzepakowego
- 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 20 szt. czarnych oliwek
- 100 g sera żółtego
- 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
- sól, pieprz
Wykonanie:
W misce mieszamy mąkę ekologiczną z sodą oczyszczoną. Wbijamy po jednym jajku i mieszamy, aż każde się wchłonie. Następnie dodajemy wino oraz olej i mieszamy dokładnie, aż ciasto zrobi się gładkie.
Oliwki kroimy w cienkie plasterki, a ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do ciasta. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do pizzy i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przenosimy do keksówki (12 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 min., aż chlebek wyrośnie i nie będzie mokry w środku. Wyjmujemy i studzimy przez 15 min. w keksówce, a następnie na kratce.
* Wpis powstał we współpracy z Polskie Młyny
Ja jadłem ostatnio bułki z oliwkami :) Były przepyszne.
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś upiec domowy chleb, bo jakoś okazji nie było. Ciągle tylko kupny ze sklepu :)
Pozdrawiam,
Patryk
A nie ma to jak domowy chleb :) Bardzo lubię piec różnego rodzaju chlebki - zazwyczaj to trzeba mieć więcej czasu, a ten przepis jest ekspresowy ;)
UsuńChlebek wyglada cudownie mam ochote go zarsz zrobic, ale niestety nie mam bialego wytrawnego wina.Czy wino można czymś zastąpić. ? Moze czerwone,
OdpowiedzUsuńwódka? Pozdrawiam Ania
To można dodać octu, ale maksymalnie 2 łyżeczki 😊
UsuńCzy mogę pominąć ser, lub też zastąpić go czymś innym?
OdpowiedzUsuńTak, ser można pominąć 😊
Usuń