SAŁATKA ŚLEDZIOWA CURRY Z MANGO W KAKAOWYCH TARTALETKACH
Witajcie w Nowym Roku 2017 ! Przed Nami nowe wyzwania... Chciałabym Wam życzyć zdrowia bo ono jest najważniejsze, ale też szczęścia, radości, miłości i aby ten rok był lepszy od poprzedniego!
Przed Sylwestrem przygotowałam mnóstwo przekąsek, jednak nie zdążyłam ich wrzucić na bloga. Ale przed nami cały karnawał, więc mam nadzieję, że się przydadzą 😀
Na pierwszy ogień idzie oryginalny sposób na śledzika - śledziowa sałatka z mango w sosie curry podana w wytrawnych, kakaowych tartaletkach. Smakuje wyśmienicie, a do tego super się prezentuje na stole i zwraca na siebie uwagę gości 😉 Idealna przekąska na każdą imprezę!
Składniki:
Tartaletki:
Wykonanie:
Sałatka śledziowa:
Przekąski:
Rada:
Przed Sylwestrem przygotowałam mnóstwo przekąsek, jednak nie zdążyłam ich wrzucić na bloga. Ale przed nami cały karnawał, więc mam nadzieję, że się przydadzą 😀
Na pierwszy ogień idzie oryginalny sposób na śledzika - śledziowa sałatka z mango w sosie curry podana w wytrawnych, kakaowych tartaletkach. Smakuje wyśmienicie, a do tego super się prezentuje na stole i zwraca na siebie uwagę gości 😉 Idealna przekąska na każdą imprezę!
Składniki:
Tartaletki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100 g masła
- 2-3 łyżki śmietany 30%
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
Sałatka śledziowa:
- 3-4 filety śledziowe
- 1 czerwona cebula
- 5 łodyg selera naciowego
- 1/2 dużego mango
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- pieprz
Dekoracja:
- ziarenka granatu
Wykonanie:
Tartaletki:
Przesianą przez sito mąkę mieszamy w misce z kakao, solą, pieprzem, imbirem oraz gałką muszkatołową. Dodajemy śmietanę oraz pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i zagniatamy szybko ciasto.Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. w celu schłodzenia. Po tym czasie, ciasto rozwałkujemy, wycinamy kółka za pomocą foremek i wylepiamy nim, wysmarowane wcześniej masłem, foremki do tartaletek. Nakłuwany spód widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 min. Studzimy.
Sałatka śledziowa:
Śledzie odsączamy z zalewy, dokładnie płukamy z nadmiaru soli i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Selera naciowego myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Mango myjemy, obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy.
W kubku mieszamy majonez, jogurt naturalny i sok z cytryny. Dodajemy przyprawę curry, pieprz i mieszamy. Gotowy sos curry łączymy ze składnikami w misce.
Przekąski:
Wystudzone tartaletki kakaowe napełniamy sałatką śledziową curry z mango i przyozdabiamy ziarenkami granatu.
Rada:
Ale fantastycznie podana, bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńDoskonale podane :) Fajnie by było, aby takie coś podawano w restauracjach :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają przekąski :)
Pozdrawiam,
Patryk