SAŁATKA ŚLEDZIOWA CURRY Z MANGO W KAKAOWYCH TARTALETKACH

Witajcie w Nowym Roku 2017 ! Przed Nami nowe wyzwania... Chciałabym Wam życzyć zdrowia bo ono jest najważniejsze, ale też szczęścia, radości, miłości i aby ten rok był lepszy od poprzedniego!
Przed Sylwestrem przygotowałam mnóstwo przekąsek, jednak nie zdążyłam ich wrzucić na bloga. Ale przed nami cały karnawał, więc mam nadzieję, że się przydadzą 😀
Na pierwszy ogień idzie oryginalny sposób na śledzika - śledziowa sałatka z mango w sosie curry podana w wytrawnych, kakaowych tartaletkach. Smakuje wyśmienicie, a do tego super się prezentuje na stole i zwraca na siebie uwagę gości 😉 Idealna przekąska na każdą imprezę!




Składniki:

Tartaletki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2-3 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej 
Sałatka śledziowa:
  • 3-4 filety śledziowe
  • 1 czerwona cebula
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 1/2 dużego mango
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • pieprz
Dekoracja:
  • ziarenka granatu


Wykonanie:

Tartaletki:
Przesianą przez sito mąkę mieszamy w misce z kakao, solą, pieprzem, imbirem oraz gałką muszkatołową. Dodajemy śmietanę oraz pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i zagniatamy szybko ciasto.Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. w celu schłodzenia. Po tym czasie, ciasto rozwałkujemy, wycinamy kółka za pomocą foremek i wylepiamy nim, wysmarowane wcześniej masłem, foremki do tartaletek. Nakłuwany spód widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 min. Studzimy.


Sałatka śledziowa:
Śledzie odsączamy z zalewy, dokładnie płukamy z nadmiaru soli i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Selera naciowego myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Mango myjemy, obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy.
W kubku mieszamy majonez, jogurt naturalny i sok z cytryny. Dodajemy przyprawę curry, pieprz i mieszamy. Gotowy sos curry łączymy ze składnikami w misce.


Przekąski:
Wystudzone tartaletki kakaowe napełniamy sałatką śledziową curry z mango i przyozdabiamy ziarenkami granatu.


Rada:
Do sałatki użyłam gotowych płatów śledziowych w oleju. Są mniej słone i jest z nimi mniej pracy bo od razu są gotowe do użycia i nie trzeba ich namaczać, aby pozbyć się nadmiaru soli.






Komentarze

  1. Ale fantastycznie podana, bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonale podane :) Fajnie by było, aby takie coś podawano w restauracjach :)
    Bardzo apetycznie wyglądają przekąski :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny