PLACUSZKI CYNAMONOWE Z BANANAMI
Puszyste placuszki na maślance z cynamonem i bananami to idealna propozycja na śniadanie czy podwieczorek. Robi się je błyskawicznie - wystarczy wymieszać składniki i gotowe! Placki są pulchne w środku i bardzo syte. Z podanej niżej porcji wychodzi placków na 2 dni 😉
Wykonanie:
Do miski wbijamy jajka, rozbełtujemy je. Dodajemy maślankę i mieszamy. W drugiej misce mieszamy składniki suche: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier z wanilią, cynamon oraz kardamon. Banany obieramy i kroimy w kostkę. Składniki suche dodajemy porcjami do składników mokrych i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, bez grudek. Na końcu wrzucamy pokrojone banany. Mieszamy. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor. Usmażone placki wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu.
Składniki:
- 4 banany
- 3 jajka
- 500 ml maślanki
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- szczypta kardamonu
- 1-2 łyżeczki cukru z wanilią
- olej do smażenia
Wykonanie:
Do miski wbijamy jajka, rozbełtujemy je. Dodajemy maślankę i mieszamy. W drugiej misce mieszamy składniki suche: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier z wanilią, cynamon oraz kardamon. Banany obieramy i kroimy w kostkę. Składniki suche dodajemy porcjami do składników mokrych i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, bez grudek. Na końcu wrzucamy pokrojone banany. Mieszamy. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor. Usmażone placki wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu.
Wspaniałe i bardzo smakowite placuszki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo smaczne placuszki. Bardzo lubię gotować na dwa dni, więc biorę w ciemno 😆
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
Usuńkształt tych placuszków jest wspaniały, zachęci nawet małych niejadków
OdpowiedzUsuńOj tak, kształt zachęca małych i dużych ;)
UsuńSmakowicie wyglądają te placuszki :-)
OdpowiedzUsuńDziękują :) I tak też smakują
UsuńKształt tych placuszków jest przepiękny. Od razu zachęca do ich zjedzenia. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
To prawda, aż za bardzo zachęca ;)
UsuńIstnie przypominają mi tradycyjne racuchy ;) Te placuszki wyglądają bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Inspirowałam się przepisem na racuchy, ale jabłka wymieniłam na banany, dodałam cynamon i wyszły duuużo lepsze od racuchów :)
Usuń