PLACUSZKI CYNAMONOWE Z BANANAMI

Puszyste placuszki na maślance z cynamonem i bananami to idealna propozycja na śniadanie czy podwieczorek. Robi się je błyskawicznie - wystarczy wymieszać składniki i gotowe! Placki są pulchne w środku i bardzo syte. Z podanej niżej porcji wychodzi placków na 2 dni 😉


Składniki:
  • 4 banany
  • 3 jajka
  • 500 ml maślanki
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 1-2 łyżeczki cukru z wanilią
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Do miski wbijamy jajka, rozbełtujemy je. Dodajemy maślankę i mieszamy. W drugiej misce mieszamy składniki suche: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier z wanilią, cynamon oraz kardamon. Banany obieramy i kroimy w kostkę. Składniki suche dodajemy porcjami do składników mokrych i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, bez grudek. Na końcu wrzucamy pokrojone banany. Mieszamy. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor. Usmażone placki wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu.


  


  
   

Komentarze

  1. Wspaniałe i bardzo smakowite placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne placuszki. Bardzo lubię gotować na dwa dni, więc biorę w ciemno 😆

    OdpowiedzUsuń
  3. kształt tych placuszków jest wspaniały, zachęci nawet małych niejadków

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wyglądają te placuszki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kształt tych placuszków jest przepiękny. Od razu zachęca do ich zjedzenia. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Istnie przypominają mi tradycyjne racuchy ;) Te placuszki wyglądają bardzo smacznie :)

    Pozdrawiam,

    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Inspirowałam się przepisem na racuchy, ale jabłka wymieniłam na banany, dodałam cynamon i wyszły duuużo lepsze od racuchów :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny