KURCZAK W SOSIE ŻURAWINOWYM Z MAKARONEM
Kawałki piersi z kurczaka w pysznym sosie śmietanowo-żurawinowym, a do tego makaron pełnoziarnisty typu penne. Połączenie smaków kwaśnego ze słodkim i ostrym to raj dla kubków smakowych. Smakuje wyśmienicie!
Jest to mój autorki przepis :)
Składniki:
Jest to mój autorki przepis :)
Składniki:
- 300 g piersi z kurczaka
- 200-300 g żurawiny świeżej lub mrożonej
- 1 cebula czerwona
- 200 ml śmietany 30 %
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka papryka słodka mielona
- szczypta papryki chili
- 300 g makaronu pełnoziarnistego typu penne
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy do zeszklenia. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zeszklonej cebuli i podsmażamy. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz papryką słodką i papryką chili.
Do podsmażonego kurczaka dodajemy żurawinę świeżą lub mrożoną. Smażymy razem chwilę aż żurawina lekko zmięknie. Następnie zalewamy wszystko śmietaną 30% i dusimy ok. 5-7 min. Dodajemy miód oraz cukier. Mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze ok. 3-5 min. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem żurawinowym z kurczakiem.
Musi mieć bardzo ciekawy smak. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Polecam spróbować :)
Usuń