FUTOMAKI PO POLSKU

Futomaki to rodzaj sushi 🍣. Futomaki - nazwa pochodzi od przymiotnika futoi oznaczającego: gruby, tłusty; są to grube rolki z minimum 4 składnikami. Moje sushi jest to wersja trochę spolszczona bo zamiast ryżu użyłam naszej polskiej i zdrowej kaszy jaglanej. Część z Was uzna pewnie, że to profanacja sushi, ale ja uwielbiam eksperymentować i uważam, że w kuchni nie ma ograniczeń - jest tylko dobra zabawa 😉 No i czasem nieudane eksperymenty 😁 A ten zdecydowanie należy do udanych! Sushi wyszło równie pyszne jak to w oryginale i polecam spróbować. Poniżej przedstawiam mój zestaw, ale dodatki możecie dobrać takie, na jakie macie tylko ochotę. I nie bójcie się eksperymentować!
P.S. Chciałam uprzedzić, że jestem amatorką w robieniu sushi 😉

Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 arkusze nori
  • 4 listki sałaty
  • 1/2 awokado
  • 1/2 mango
  • 1/4 papryki
  • 50 g łososia wędzonego
  • szczypiorek
  • sezam
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 2 łyżki sosu chili
Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania kaszy. Kaszę jaglaną płukamy kilkakrotnie pod bieżącą wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się posmaku goryczy. Przenosimy ją do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Podczas gotowania kaszę co jakiś czas mieszamy, aby nie przywarła do dna. Studzimy.
W kubku mieszamy ocet ryżowy z solą i cukrem. Otrzymaną mieszanką zalewamy kaszę jaglaną i dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy składniki. Sałatę, szczypiorek i paprykę myjemy i osuszamy. Każdy liść sałaty przedzieramy na pół. Paprykę kroimy w cienkie słupki. Awokado i mango obieramy ze skórki, oddzielamy od pestki i kroimy w cienkie słupki. Łososia wędzonego również kroimy w cienkie paski. Szczypiorek pozostawiamy w całości. 
Arkusz nori rozkładamy na macie do sushi. Za pomocą dłoni zmoczonych w zimnej wodzie rozprowadzamy kaszę jaglaną po całym arkuszu.
Oto dwie opcje przygotowane przeze mnie:
1) Kaszę jaglaną smarujemy 1 łyżką sosu teriyaki, posypujemy sezamem i układamy sałatę, awokado, wędzonego łososia i szczypiorek - przygotowujemy 2 takie arkusze
2) Kaszę jaglaną smarujemy 1 łyżką sosu chili, układamy sałatę, czerwoną paprykę, mango, wędzonego łososia, szczypiorek i posypujemy sezamem - przygotowujemy 2 takie arkusze
Sushi zwijamy ciasno za pomocą maty. Im ciaśniej tym lepiej. Kroimy za pomocą ostrego noża. Ułożyć na talerzu/desce i podajemy z sosem sojowym, marynowanym imbirem, pastą wasabi.


  
  




Komentarze

  1. Bardzo lubimy z mężem sushi i czasami też robimy je sami w domu, nie dość ze to smaczna ale i świetna zabawa :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też tak właśnie lubimy ;) Szczególnie w weekend, gdy mamy więcej czasu dla siebie to zawsze coś razem kucharzymy i dobrze się bawimy :)

      Usuń
  2. Wygląda pięknie i pewnie smakowało wybornie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie wyglądają :D Ale nazwa tej potrawy zawsze mnie bawi ;) Moje nazwisko z dodatkiem ki - haha :) Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyznam że nie robiłam sushi nawet w wersji spolszczonej. Twoje wyglądają bardzo apetycznie ❤

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny