DORSZ W CIEŚCIE PIWNYM
Obiad pierwsza klasa! Tak niewiele trzeba, aby zwykły obiad zamienić na coś wyjątkowego. Pyszne chrupiące ciasto piwne, a w środku znajduję się soczysta i delikatna ryba🐟. Palce lizać! Musicie koniecznie wypróbować bo ja nadal jestem pod wrażeniem tego dania.
P.S. Oczywiście podałam go z pieczonymi ziemniaczkami 😉
Składniki:
P.S. Oczywiście podałam go z pieczonymi ziemniaczkami 😉
Składniki:
- 4 filety z dorsza
- 1 jajko
- 2/3 szklanki piwa
- 1 szklanka mąki
- sól, pieprz
- przyprawa do ryb
- olej rzepakowy do smażenia - ok. 3/4-1 szklana (w zależności od wielkości patelni)
Pieczone ziemniaczki => przepis
Wykonanie:
Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy przyprawą do ryb i lekko solą oraz pieprzem.
Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. W misce mieszamy ze sobą żółtko, piwo, sól, pieprz oraz mąkę. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, bez grudek. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Filety z dorsza maczamy w cieście i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złocisty kolor.
Podajemy z frytkami, pieczonymi ziemniaczkami => przepis lub innymi ulubionymi dodatkami.
Fantastyczna rybka :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :D
UsuńZazwyczaj to ja panieruje rybę mąką lub jajkiem i bułką tartą, albo bezpośrednio piekę w piekarniku. Z chęcią zrobię sobie rybę w cieście.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Polecam bo rybka smakuje wyjątkowo :)
Usuń