SPAGHETTI Z OLIWKAMI I CHORIZO
Był taki okres, że spaghetti mogłam jeść na okrągło i bardzo często je robiłam, szczególnie na studiach 😀 Obecnie tradycyjne spaghetti przejadło mi się i szukam innych połączeń smakowych. Odkąd w Hiszpanii, kilka lat temu, poznałam kiełbasę chorizo podaną w sosie pomidorowym w postaci tapas, zakochałam się w niej ❤ Teraz jak już robię spaghetti to tylko z chorizo 😉
Składniki:
Składniki:
- 2 cebule
- 300 g kiełbasy chorizo
- 100 g oliwek czarnych
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 szklanka soku pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- 1 op.makaronu spaghetti
- olej do smażenia
- parmezan do posypania
Wykonanie:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju/oliwie. Kiełbasę chorizo kroimy w półplasterki i wrzucamy do cebuli. Podsmażamy razem ok. 5-7 min. Następnie wrzucamy krojone pomidory z puszki oraz pokrojone w plasterki oliwki. Chwilkę smażymy, a następnie wlewamy sok pomidorowy i dodajemy zioła prowansalskie oraz cukier. Dusimy ok. 8-10 min. Na końcu, gdy jest to konieczne, doprawić pieprzem i solą - ja nie dawałam - na ogół kiełbasa chorizo jest dość słona i ostra.
Makaron gotujemy osobno według instrukcji na opakowaniu.
Bardzo smakowicie wygląda to danie. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i życzę smacznego :)
UsuńW takiej wersji jeszcze nie jadłam, a wygląda pysznie. :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Faktycznie było pyszne :)
UsuńBardzo uwielbiam spaghetti, szczególnie bolognese :)
OdpowiedzUsuńSpaghetti wygląda apetycznie :)
Pozdrawiam,
Patryk
Dziękuję!
UsuńSpaghetti bolognese też bardzo lubię, tylko za często je jadłam i mi się przejadło ;)