SPAGHETTI Z OLIWKAMI I CHORIZO

Był taki okres, że spaghetti mogłam jeść na okrągło i bardzo często je robiłam, szczególnie na studiach 😀 Obecnie tradycyjne spaghetti przejadło mi się i szukam innych połączeń smakowych. Odkąd w Hiszpanii, kilka lat temu, poznałam kiełbasę chorizo podaną w sosie pomidorowym w postaci tapas, zakochałam się w niej ❤ Teraz jak już robię spaghetti to tylko z chorizo 😉


Składniki:
  • 2 cebule
  • 300 g kiełbasy chorizo
  • 100 g oliwek czarnych
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • 1 op.makaronu spaghetti
  • olej do smażenia
  • parmezan do posypania
Wykonanie:

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju/oliwie. Kiełbasę chorizo kroimy w półplasterki i wrzucamy do cebuli. Podsmażamy razem ok. 5-7 min. Następnie wrzucamy krojone pomidory z puszki oraz pokrojone w plasterki oliwki. Chwilkę smażymy, a następnie wlewamy sok pomidorowy i dodajemy zioła prowansalskie oraz cukier. Dusimy ok. 8-10 min. Na końcu, gdy jest to konieczne, doprawić pieprzem i solą - ja nie dawałam - na ogół kiełbasa chorizo jest dość słona i ostra.
Makaron gotujemy osobno według instrukcji na opakowaniu.
Na talerz wykładamy ugotowany makaron, na niego sos i posypujemy parmezanem.


  
   


Komentarze

  1. Bardzo smakowicie wygląda to danie. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W takiej wersji jeszcze nie jadłam, a wygląda pysznie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo uwielbiam spaghetti, szczególnie bolognese :)
    Spaghetti wygląda apetycznie :)
    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję!
      Spaghetti bolognese też bardzo lubię, tylko za często je jadłam i mi się przejadło ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny