Śledzie po kaszubsku
Mieszam w Gdańsku, choć pochodzę z Podkarpacia. U mnie w rodzinnym domu nigdy nie było śledzi po kaszubsku. W tym roku po raz pierwszy święta są u nas w domu, w Gdańsku, stąd mój pomysł, aby zrobić te śledzie. Przyznam się, że robiłam je po raz pierwszy w życiu - próba przed świętami i tak nam posmakowały, że od razu je zjedliśmy. Drugi raz robiłam już na święta i czekają w lodówce na Wigilię.
Wykonanie:
następnie w rozbełtanych jajkach...
Pyszne opiekane śledzie w słodko-kwaśnej marynacie pomidorowej z dodatkiem cebuli... im dużej stoją tym są lepsze!
Tydzień przed Świętami to najlepszy moment, aby je przygotować.
Składniki:- 5-6 filetów śledziowych
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 500 ml maślanki
- olej do smażenia
- 2 cebule
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/2 szklanki octu
- 2 szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz
Wykonanie:
Śledzie dokładnie myjemy z soli, suszymy, wkładamy do miski i zalewamy maślanką. Zakrywamy miskę folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia śledzie wyciągamy z maślanki, osuszamy i obtaczamy najpierw w mące...
i ponownie w mące.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na złocisty kolor.
Wyciągamy na talerz.
Cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Wrzucamy na rozgrzany olej pozostały po smażeniu śledzi. Smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, liścia laurowego i kilka ziaren ziela angielskiego.
Chwilkę podsmażamy, cały czas mieszając. Wodę mieszamy z octem i wlewamy na patelnię. Dodajemy cukier oraz pieprz i mieszamy.
Zawartość patelni zagotowujemy i ściągamy z ognia.
Pycha, bardzo lubię śledzie po kaszubsku :D
OdpowiedzUsuńJa też je polubiłam ;)
UsuńBardzo lubię śledzie, a szczególnie śledzie ze śmietaną :) Pani śledzie po Kaszubsku wyszły przepysznie :) Chyba takie śledziki zrobię na święta na następny rok :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńBardzo kwaśna ta marynata i mało cukru..... Nie przepadam za taką kwasotą. Troszkę przerobiłam ją - dodałam jeszcze niecałą szklankę wody i ze 4 łyzki cukru. Zobaczymy za parę dni co mi wyszło. Przepis bardzo fajny :) Agata
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się podoba. Fajnie, że przepis dopasowałaś do siebie :) U mnie w domu słodkie by nie przeszło ;)
UsuńCzy tu są śledzie matiasy? Czy śledź mrożony?
OdpowiedzUsuńMatiasy
Usuń