Krupnik z kurczakiem i pęczakiem
Krupnik - zupa klasyk! Odkąd pamiętam jest to moja ulubiona zupa. Jest lekkostrawny, rozgrzewający i idealny przy problemach żołądkowych - wypróbowałam go na sobie 😉 Był taki okres w moim życiu, że prawie nic nie mogłam jeść, tylko krupnik trzymał mnie przy życiu...
Robiłam już różne warianty tej zupy, ale ta wydaje mi się najlepsza - z filetem z kurczaka i kaszą pęczak.
Składniki:
Robiłam już różne warianty tej zupy, ale ta wydaje mi się najlepsza - z filetem z kurczaka i kaszą pęczak.
Składniki:
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 filet z kurczaka
- 4 łyżki pęczaku
- natka pietruszki
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz mielony oraz w ziarenkach
Wykonanie:
Warzywa obieramy ze skórki, myjemy i osuszamy. Marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę, natomiast selera, pietruszkę i cebulę pozostawiamy w całości. Warzywa zalewamy ok. 1,5 lita wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i zagotować.
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, odcinamy niepotrzebne części i kroimy w kostkę. Wrzucamy do gotujących warzyw. Gotujemy ok. 30-40 min. Gdy kawałki kurczaka oraz warzywa będą miękkie wrzucamy opłukany pod bieżącą wodą pęczak. Gotujemy do momentu aż pęczak będzie miękki. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do gotowej zupy.
Rada:
Krupnik ten wykonuję jeszcze w inny sposób.
Warzywa - marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pozostawiamy pokrojone w kostkę. Dalej zupę wykonujemy jak wyżej.
Rada:
Krupnik ten wykonuję jeszcze w inny sposób.
Warzywa - marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pozostawiamy pokrojone w kostkę. Dalej zupę wykonujemy jak wyżej.
Domowa klasyka ;)
OdpowiedzUsuńWieki nie jadlam krupniku! Fajnie ze dzięki tobie sobie o nim przypomniałam!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńKrupnik to moja ulubiona zupa :) Smakowicie prezentuje się ta zupa ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk