Krupnik z kurczakiem i pęczakiem

Krupnik - zupa klasyk! Odkąd pamiętam jest to moja ulubiona zupa. Jest lekkostrawny, rozgrzewający i idealny przy problemach żołądkowych - wypróbowałam go na sobie 😉 Był taki okres w moim życiu, że prawie nic nie mogłam jeść, tylko krupnik trzymał mnie przy życiu...
Robiłam już różne warianty tej zupy, ale ta wydaje mi się najlepsza - z filetem z kurczaka i kaszą pęczak. 


Składniki:
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 filet z kurczaka
  • 4 łyżki pęczaku
  • natka pietruszki
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól, pieprz mielony oraz w ziarenkach
Wykonanie:

Warzywa obieramy ze skórki, myjemy i osuszamy. Marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę, natomiast selera, pietruszkę i cebulę pozostawiamy w całości. Warzywa zalewamy ok. 1,5 lita wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i zagotować.
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, odcinamy niepotrzebne części i kroimy w kostkę. Wrzucamy do gotujących warzyw. Gotujemy ok. 30-40 min. Gdy kawałki kurczaka oraz warzywa będą miękkie wrzucamy opłukany pod bieżącą wodą pęczak. Gotujemy do momentu aż pęczak będzie miękki. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do gotowej zupy.

Rada:

Krupnik ten wykonuję jeszcze w inny sposób.
Warzywa - marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pozostawiamy pokrojone w kostkę. Dalej zupę wykonujemy jak wyżej.



Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny