CZARNE TAGLIATELLE Z PIETRUSZKĄ I ŁOSOSIEM WĘDZONYM
Witajcie po świętach! Domyślam się, że podobnie jak ja, nie możecie patrzeć już na pierogi, kapustę i inne świąteczne potrawy. Dlatego dla odmiany proponuję dziś inne smaki 🍝 - czarne tagliatelle, barwione atramentem z kałamarnicy z czosnkową nuta, a do tego świeża pietruszka, wędzony łosoś, czarne oliwki oraz orzechy włoskie. Pychota! Danie, któremu nie można się oprzeć 😉
Składniki:
Składniki:
- 300 g czarnego makaronu tagliatelle
- 100 g łososia wędzonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 pęczki pietruszki
- 100 g czarnych oliwek
- garść orzechów włoskich
- 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
- 5 łyżek śmietany 30%
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- odrobina oleju
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewany oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Smażymy do zeszklenia. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy drobno siekamy i wrzucamy na patelnię - smażymy. Łososia wędzonego kroimy na małe kawałki, a oliwki w plasterki. Orzechy włoskie grubo siekamy. Składniki wrzucamy na patelnię i podsmażamy ok. 2 min. Następnie wlewamy białe wino i wszystko dusimy do momentu odparowania wina. Wlewamy śmietanę i przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Trzymamy na ogniu jeszcze ok. 1 min. i gotowe danie wykładamy na talerz.
Takim daniem kupilabys mnie Uwielbiam!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Danie faktycznie wyszło genialne! Ja tez uwielbiam ;)
UsuńKusisz, chętnie bym zjadła taki obiadek :D
OdpowiedzUsuńTo zapraszam :D
UsuńPychotka ;) Bardzo lubię dania z makaronu, a szczególnie spaghetti :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Dziękuję :) ja też bardzo lubię :)
Usuń