Zupa katalońska
Zupa katalońska to gęste i pożywne danie, przygotowane z wołowiny, ziemniaków, marchewki oraz pomidorów. Przypadanie do gustu wszystkim wielbicielom zup gulaszowych.
Składniki:
Składniki:
- 400 g polędwicy wołowej
- 4 ziemniaki
- 2 duże marchewki
- 1 op. krojonych pomidorów w puszce
- 1 szklanka soku pomidorowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- ok. 1,5 litra bulionu
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka ketchupu łagodnego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej mielonej
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz
Wykonanie:
Wołowinę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Ziemniaki i marchewki obieramy, myjemy. Ziemniaki kroimy w kostkę, a marchewki w półplasterki.
W garnku rozgrzewany oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojone mięso. Smażymy na złotobrązowy kolor, mieszając, aby mięso usmażyło się równomiernie. Usmażone mięso wyjmujemy na talerz i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Na tym samym tłuszczu podsmażamy do zeszklenia pokrojoną cebulę oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Do cebuli wrzucamy pomidory w puszce oraz pokrojone ziemniaki i marchewki. Chwilę podsmażamy, a następnie całość zalewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz mięso. Gotujemy przez ok. 30 minut. Następnie wlewamy sok pomidorowy, dodajemy ketchup i przyprawiamy papryką słodką, papryką ostrą, solą oraz pieprzem. Gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut.
Uwielbiam takie zupy a juz o tej porze goszczą u mnie bardzo czesto!
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię takie zupy! u mnie zastępują dwa dania ;)
UsuńBardzo fajna ta zupka. Gęsta, syta, idealna na tę porę roku :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Zupka porządnie rozgrzewa :) Polecam!
UsuńWitam! Chciałem Pani podziękować za odwiedzenie mojego bloga, jak i za dodanie komentarza do wpisu dot. zupy gulaszowej.
OdpowiedzUsuńOdnosząc się do zupy katalońskiej, wyszła Pani wyśmienicie. Bardzo lubię takie pożywne zupy :)
Pozdrawiam,
Patryk
Dziękuję za tak miły komentarz. Smakuje równie wyśmienicie ;) Pozdrawiam
Usuń