Zupa cebulowa z kiełbasą
Zupa cebulowa - nieskomplikowana i mało wymagająca, a jaka dobra! Jej smak trochę podkręciłam dodając kawałki wędzonej kiełbaski. Zupa w sam raz na tę porę roku 😉
Składniki:
Składniki:
- 6-7 cebul
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 litra bulionu
- 1 szklanka białego wina
- 1 łyżka mąki
- ok. 250 g kiełbasy wędzonej
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczka kminku mielonego
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz
- 8 kromek bagietki
- 4 plasterki sera żółtego
Wykonanie:
Cebulę obieramy, kroimy na pół, a następnie na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i wrzucamy cebulę. Do cebuli dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i przyprawiamy tymiankiem i kminkiem. Następnie dodajemy mąkę. Smażymy do momentu aż cebula lekko zbrązowieje. Zalewamy białym winem i dusimy aż większość wina odparuje. Następnie zawartość patelni przenosimy do garnka z gorącym bulionem. Wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok. 20 min.
Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Gotujemy jeszcze ok. 10 min. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Podajemy z grzankami z żółtym serem, wcześniej przygotowanymi w piekarniku.
Komentarze
Prześlij komentarz