Zupa cebulowa z kiełbasą

Zupa cebulowa - nieskomplikowana i mało wymagająca, a jaka dobra! Jej smak trochę podkręciłam dodając kawałki wędzonej kiełbaski. Zupa w sam raz na tę porę roku 😉
Składniki:
  • 6-7 cebul
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 litra bulionu
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 łyżka mąki
  • ok. 250 g kiełbasy wędzonej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczka kminku mielonego
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • 8 kromek bagietki
  • 4 plasterki sera żółtego
Wykonanie:

Cebulę obieramy, kroimy na pół, a następnie na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i wrzucamy cebulę. Do cebuli dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i przyprawiamy tymiankiem i kminkiem. Następnie dodajemy mąkę. Smażymy do momentu aż cebula lekko zbrązowieje. Zalewamy białym winem i dusimy aż większość wina odparuje. Następnie zawartość patelni przenosimy do garnka z gorącym bulionem. Wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok. 20 min.
Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Gotujemy jeszcze ok. 10 min. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Podajemy z grzankami z żółtym serem, wcześniej przygotowanymi w piekarniku.





Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny