Zielona zupa z łososiem i migdłami

Kolejny przepis na fajną i oryginalną zupkę... Warzywna zupa krem z zielonym groszkiem i bazylią oraz dodatkiem łososia wędzonego i płatków migdałowych. 


Składniki:
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/3 selera
  • 400 g groszku zielonego w puszce
  • 10-15 listków świeżej bazylii
  • 1-1,5 l bulionu
  • 100 g łososia wędzonej
  • 20 g płatków migdałowych
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i zalewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok. 15 min. Następnie dodajemy groszek zielony razem z zalewą i gotujemy jeszcze z 10 min. Wrzucamy posiekane liście bazylii i blendujemy na gładki krem. Przyprawiamy pieprzem i solą.
Łososia wędzonego kroimy na mniejsze kawałki. Gotową zupę wlewamy na talerz dodajemy kawałki łososia wędzonego i posypujemy garścią płatków migdałowych.





Komentarze

  1. Ale ciekawy przepis, nie pomyślałabym żeby dodać wędzonego łososia do zupy, koniecznie muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny