Zielona zupa z łososiem i migdłami
Kolejny przepis na fajną i oryginalną zupkę... Warzywna zupa krem z zielonym groszkiem i bazylią oraz dodatkiem łososia wędzonego i płatków migdałowych.
Składniki:
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/3 selera
- 400 g groszku zielonego w puszce
- 10-15 listków świeżej bazylii
- 1-1,5 l bulionu
- 100 g łososia wędzonej
- 20 g płatków migdałowych
- ziele angielskie, liść laurowy
- sól, pieprz
Wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i zalewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok. 15 min. Następnie dodajemy groszek zielony razem z zalewą i gotujemy jeszcze z 10 min. Wrzucamy posiekane liście bazylii i blendujemy na gładki krem. Przyprawiamy pieprzem i solą.
Łososia wędzonego kroimy na mniejsze kawałki. Gotową zupę wlewamy na talerz dodajemy kawałki łososia wędzonego i posypujemy garścią płatków migdałowych.
Ale ciekawy przepis, nie pomyślałabym żeby dodać wędzonego łososia do zupy, koniecznie muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńDziękuję! Polecam bo smakuje rewelacyjnie :)
Usuń