ZAPIEKANKA GOŁĄBKOWA
Zamiast tradycyjnych gołąbków proponuję gołąbki w formie zapiekanki. Warstwy kapusty przełożone warstwą mięsa z ryżem. Smak gołąbkowy tylko inna forma podania 😉
Składniki:
Składniki:
- ok. 1 kg białej kapusty
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 5 jajek
- 250 ml śmietany 30%
- 3 torebki ryżu
- 3 łyżki zarodków pszennych lub otrębów
- sól, pieprz
- słodka papryka mielona
- ostra papryka mielona
- przyprawa do mielonego
- zioła prowansalskie
- olej do smażenia
Wykonanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, studzimy. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż cebula lekko zbrązowieje. Kapustę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i szatkujemy. Mięso mielone wrzucamy do miski, przyprawiamy pieprzem, solą, przyprawą do mielonego, papryką mieloną słodką i ostrą oraz ziołami prowansalskimi. Do mięsa dodajemy 1 jajko, zarodki pszenne lub otręby i mieszamy ręką, aby wszystkie składniki się połączyły. Następnie dodajemy ugotowany, ostudzony ryż oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i mieszamy wszystko łyżką.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno układamy warstwę poszatkowanej kapusty, na kapustę wykładamy połowę mięsa z ryżem. Następnie układamy drugą warstwę kapusty i na nią drugą połowę mięsa z ryżem. Na końcu układamy trzecią warstwę kapusty.
Jajka rozbełtujemy, mieszamy ze śmietanką, przyprawiamy solą i pieprzem i polewamy nimi składniki w naczyniu żaroodpornym. Zakrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 50-60 min.
gołąbek to ma byc w kapuscie i zadnym ketchupem ino sos opomidorowy, psujecie polsa tradycje pysznosci !
OdpowiedzUsuńNa tym blogu są moje kulinarne eksperymenty, niestety blog nie nazywa się Kuchnia Tradycyjna.
UsuńP.S. Napisałam, że podawać z sosem pomidorowym.
Nie chcesz nie rób...nikt tu nic nie psuje...zapiekanka inspirowana gołąbkami fajne na pewno spróbuje ��
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Zapiekanka ma smak gołąbkowy. Polecam spróbować!
UsuńPodobną zapiekankę robiłam w Niemczech,w pracy.W naczyniu żaroodpornym kolejno lisce białej surowej kapusty,mięso mielone,kapusta itd ,na wierzchu kapusta.Żadnych przypraw!Wszystko zalane po brzeg bulionem rosołowym i do piekarnika,lekko odkryte.Siedziało tam ponad godzinę na pewno,aż cały bulion się wchłonął:)Do tego był sos pomidorowy.Pokazał mi tę potrawę mąż pani,którą się opiekowałam,Robię czasem w domu ,ale z ryżem:)Kasia
OdpowiedzUsuń