SZPINAK Z BOCZKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM
Obiad w 20 minut! Bardzo szybki i składający się z kilku składników przepis na pyszny obiad. To propozycja dla tych, którzy nie mają czasu stać w kuchni lub tego po prostu nie lubią. Makaron ze szpinakiem, boczkiem i serem pleśniowym. Dla mnie pycha!
Składniki:
Składniki:
- ok. 300 g boczku wędzonego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 400 g szpinaku mrożonego rozdrobionego
- 5 łyżek śmietany 30%
- 400 g makaronu kokardki
- 150 g sera pleśniowego
- sól, pieprz
Wykonanie:
Boczek wędzony kroimy w kostkę. Gdy jest bardzo przerośnięty tłuszczem to odcinamy ten tłuszcz. Boczek wrzucamy na patelnię bez tłuszczu i smażymy go. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię do boczku. Smażymy, co jakiś czas mieszając. Gdy boczek ładnie nam się podsmaży dodajemy kawałki szpinaku mrożonego i mieszamy do momentu całkowitego rozmrożenia szpinaku. Następnie dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz przyprawiamy pieprzem i solą. Na końcu dodajemy śmietanę 30%. Mieszamy.
Ser pleśniowy kroimy w kostkę.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju według instrukcji na opakowaniu.
Na talerz wykładamy ugotowany makaron, na niego gotowy szpinak z boczkiem i wierzch posypujemy pokrojonym serem pleśniowym.
Dla mnie też pycha, zjadłabym z chęcią :)
OdpowiedzUsuńszpinak, boczek i makaron-wszystko bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda te dania :) Mniam ;)
OdpowiedzUsuńStrasznie lubię szpinak :) Fajnie, że można kupić mrożony szpinak. Ze szpinaku można zrobić wiele dań ;)
Pozdrowionka.
Patryk
Dziękuję! Czasami dania najprostsze są najlepsze ;)
OdpowiedzUsuńPyszne i pożywne połączenie :D
OdpowiedzUsuń