SAŁATKA Z PIECZONYM PSTRĄGIEM ŁOSOSIOWYM

Sałatka z pieczonym pstrągiem łososiowym oraz pomidorkami koktajlowymi, oliwkami czarnymi, serem feta i granatem. Ostatnią mam taką fazę na granaty, że dodaje je do każdej sałatki i nie tylko 😉 Sałatkę tę podałam trochę w inny sposób...bo w tortilli. Sałatka w tortilli to też fajny pomysł na przekąskę imprezową- super się prezentuje i możemy wykonać tyle porcji ile gości, wtedy nikomu nie zabraknie 😊


Składniki:
  • ok. 300 g pstrąga łososiowego
  • 1 op. miksu sałat
  • 1/2 op sera feta
  • ok. 8-10 szt. pomidorków koktajlowych
  • ok. 10-12 szt. oliwek czarnych
  • 1/2 granatu
  • przyprawa do ryb
  • sól, pieprz
Sos:
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
Dodatkowo:
  • 4 tortille

Wykonanie:

Pstrąga myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ryb, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 10 min. Po tym czasie otwieramy folię i zostawiamy rybę w piekarniku jeszcze na 5 min. Studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.
Sałatę rozrywamy na mniejsze kawałki. Układamy na talerzu. Pomidorki myjemy i kroimy w ćwiartki. Oliwki kroimy na połówki, a ser feta w kostkę. Wyłuskujemy ziarenka granatu. 
Przygotowujemy sos: Mieszamy olej rzepakowy z sokiem z cytryny. Dodajemy miód i musztardę. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki połączą się. 
Na sałatę układamy kawałki pstrąga, ćwiartki pomidorków, oliwki, ser feta i posypujemy ziarenkami granatu. Całość polewamy gotowym sosem.
Wszystkie składniki razem z sosem można także wymieszać i podać w tortilli.  






Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny