SAŁATKA Z PIECZONYM PSTRĄGIEM ŁOSOSIOWYM
Sałatka z pieczonym pstrągiem łososiowym oraz pomidorkami koktajlowymi, oliwkami czarnymi, serem feta i granatem. Ostatnią mam taką fazę na granaty, że dodaje je do każdej sałatki i nie tylko 😉 Sałatkę tę podałam trochę w inny sposób...bo w tortilli. Sałatka w tortilli to też fajny pomysł na przekąskę imprezową- super się prezentuje i możemy wykonać tyle porcji ile gości, wtedy nikomu nie zabraknie 😊
Składniki:
Składniki:
- ok. 300 g pstrąga łososiowego
- 1 op. miksu sałat
- 1/2 op sera feta
- ok. 8-10 szt. pomidorków koktajlowych
- ok. 10-12 szt. oliwek czarnych
- 1/2 granatu
- przyprawa do ryb
- sól, pieprz
Sos:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 4 tortille
Wykonanie:
Pstrąga myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ryb, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 10 min. Po tym czasie otwieramy folię i zostawiamy rybę w piekarniku jeszcze na 5 min. Studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.
Sałatę rozrywamy na mniejsze kawałki. Układamy na talerzu. Pomidorki myjemy i kroimy w ćwiartki. Oliwki kroimy na połówki, a ser feta w kostkę. Wyłuskujemy ziarenka granatu.
Przygotowujemy sos: Mieszamy olej rzepakowy z sokiem z cytryny. Dodajemy miód i musztardę. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki połączą się.
Na sałatę układamy kawałki pstrąga, ćwiartki pomidorków, oliwki, ser feta i posypujemy ziarenkami granatu. Całość polewamy gotowym sosem.
Wszystkie składniki razem z sosem można także wymieszać i podać w tortilli.
Komentarze
Prześlij komentarz