ROLADKI INDYCZE Z PUREE Z AWOKADO

Święta zbliżają się dużymi krokami. Każdy z nas planuje już potrawy typowo świąteczne, a ja dzisiaj proponuję świąteczny obiad - roladki z sznycli indyczych nadziewane gruszką, serem pleśniowym oraz suszonymi pomidorami, w panierce z płatków kukurydzianych, podane na puree z awokado. To danie z pewnością zaskoczy Twoich gości!


Składniki:
  • 400 g sznycli z indyka 
  • 1/2 gruszki 
  • 2 plastry sera pleśniowego 
  • 4 pomidory suszone
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko 
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • sól, pieprz
  • słodka papryka mielona
  • oregano/ papryczka chili-przyprawy w sprayu 
  • olej do smażenia
Puree:
  • 3 ziemniaki 
  • 1 awokado 
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon 
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Sznycelki z indyka delikatnie rozbijamy przez folię spożywczą, tak aby nie uszkodzić mięsa. Przyprawiamy z obu stron  pieprzem, solą, papryką mieloną oraz przyprawami w sprayu.
Gruszkę obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazdo nasienne. Ser pleśniowy, gruszkę kroimy w grubsze słupki, a pomidory suszone w kostkę. Na środku sznycelka układamy słupki gruszki, sera pleśniowego oraz kawałki pomidora suszonego. Zwijamy najpierw boki, a następnie zwijamy w rulon.
W jednej misce przygotowujemy mąkę, w drugiej - rozbełtane jajko, a w trzeciej - płatki kukurydziane zmielona na miałko. Każdą roladę obtaczamy w mące, następnie w jajku, a na końcu w zmielonych płatkach kukurydzianych. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złocisty kolor.
Puree: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękka. Awokado obieramy, kroimy, skrapiamy sokiem z cytryny. Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy awokado, masło, musztardę i blendujemy na gładką masę. Dodajemy natkę pietruszki i przyprawiamy pieprzem oraz solą.
Usmażone roladki z indyka podajemy na puree z awokado.











Komentarze

  1. Najbardziej mnie zakręciło to puree Bardzo lubie avocado i czesto cos z niego robie ale zeby z ziemniakami? Mysle ze musi byc mega !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować i proszę dać znać jak smakowało :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny