PASZTETY JAGLANY Z SOCZEWICĄ I JABŁKIEM
Bezmięsny pasztet do chleba z kaszy jaglanej z dodatkiem soczewicy i kostek jabłkowych. Jest pyszną alternatywą dla pasztetów mięsnych. O jego smaku decydują przede wszystkim dodatki i przyprawy. Można do niego dodać także warzywa, np. marchewkę, pietruszkę, wcześniej ugotowane. Przygotowuje się go raz dwa 😉
Składniki:
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 szklanka soczewicy
- 2 cebule
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 kostka rosołowa
- 1 łyżka masła
- 55 g kostki jabłkowej
- cząber
- majeranek
- 2-3 łyżki sosu sojowego (bez glutenu)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Soczewicę gotujemy aż będzie miękka. Kaszę jaglaną gotujemy w 2,5 szklanki wody, wrzucamy do niej kostkę rosołową, a gdy wchłonie już całą wodę dodajemy łyżkę masła. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju razem z ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Do miski wrzucamy ostudzoną i ugotowaną soczewicę oraz kaszę jaglaną, dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajka, sos sojowy i przyprawy: sól, pieprz, cząber, majeranek. Wszystko miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Na końcu dodajemy kostki jabłkowe i mieszamy łyżką. Masę przenosimy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 na 40-50 min. Studzimy.
Komentarze
Prześlij komentarz