KURCZAK W PORACH+PUREE SELEROWE I SOS ŻURAWINOWY
Pyszne rozgrzewające danie idealne na jesienną pogodę. Kurczak w porach przygotowany na oleju rzepakowym, a do tego puree z pieczonego selera i ziemniaków oraz domowy sos żurawinowy.
Genialny obiad!
Składniki:
Genialny obiad!
Składniki:
- podwójny filet z kurczaka
- ok. 500 g porów
- pęczek szczypiorku
- kieliszek białego wina wytrawnego
- przyprawa do kurczaka
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Puree:
- 1 seler
- 2 ziemniaki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Sos żurawinowy => przepis
Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także jest zdrowy i pochodzi z Polski!
Wykonanie:
Puree: Seler i ziemniaki myjemy, nie obieramy. Selera kroimy na ćwiartki, ziemniaki pozostawiamy w całości. Warzywa owijamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 1,5-2 godz. Przed końcem pieczenia, gdy seler jest już miękki, otwieramy folię aluminiową na około 5-10 min. Obieramy warzywa ze skórki. Blendujemy z dodatkiem masła i jogurtu greckiego na gładką masę. Przyprawiamy pieprzem,solą i szczyptą gałki muszkatołowej. Mieszamy i gotowe!
Pora oczyszczamy, myjemy i kroimy w plasterki. Szczypiorek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy pora oraz szczypiorek i smażymy razem ok. 5 min.
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na małe paseczki. Szczypiorek z porem wykładamy na talerz, a tym samym oleju smażymy kurczaka. Doprawiamy pieprzem, solą i przyprawą do kurczaka. Gdy kurczak się podsmaży, wrzucamy pora ze szczypiorkiem i wlewamy wino. Dusimy wszystko razem do momentu odparowania wina.
Komentarze
Prześlij komentarz