KOTLETY A'LA GOŁĄBKI
Gdy nie masz ochoty na zawijanie gołąbków proponuję kotlety a'la gołąbki z mięsa mielonego, białej kapusty i ryżu w panierce z zarodków pszennych. Nie powiedziałabym, że jest z nimi mniej pracy niż z tradycyjnymi gołąbkami. Ale za to z dodatkiem ziemniaków i ogórkiem kiszonym tworzą pyszny obiad.
Składniki:
Składniki:
- 500 g białej kapusty
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 szklanka ryżu
- 1 cebula
- 1 czosnek
- 3 jajka
- 3 łyżki otrębów
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka zarodków pszennych
- sól, pieprz
- przyprawa do mięsa mielonego
- słodka papryka mielona
- ostra papryka mielona
- zioła prowansalskie
- olej do smażenia
Wykonanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, studzimy. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż cebula lekko zbrązowieje. Kapustę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i szatkujemy. Poszatkowaną kapustę solimy, pozostawiamy na jakiś czas, a następnie odciskamy z soku. Mięso mielone wrzucamy do miski, przyprawiamy pieprzem, solą, przyprawą do mielonego, papryką mieloną słodką i ostrą oraz ziołami prowansalskimi. Do mięsa dodajemy odciśniętą kapustę, wystudzony ryż, otręby, 2 jajka oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i mieszamy ręką, aby wszystkie składniki się połączyły. Z gotowej masy formujemy kotlety, obtaczamy je w macę, a następnie w jajku i zarodkach pszennych. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złocisty kolor.
Kocham takie kotleciki!
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/2016/11/26/komosa-ryzowa-z-indykiem-i-brokulem/
Ja też ;)
Usuń