KOTLETY A'LA GOŁĄBKI

Gdy nie masz ochoty na zawijanie gołąbków proponuję kotlety a'la gołąbki z mięsa mielonego, białej kapusty i ryżu w panierce z zarodków pszennych. Nie powiedziałabym, że jest z nimi mniej pracy niż z tradycyjnymi gołąbkami. Ale za to z dodatkiem ziemniaków i ogórkiem kiszonym tworzą pyszny obiad.


Składniki:
  • 500 g białej kapusty
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • 3 jajka
  • 3 łyżki otrębów
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka zarodków pszennych
  • sól, pieprz
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • słodka papryka mielona
  • ostra papryka mielona
  • zioła prowansalskie
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, studzimy. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż cebula lekko zbrązowieje. Kapustę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i szatkujemy. Poszatkowaną kapustę solimy, pozostawiamy na jakiś czas, a następnie odciskamy z soku. Mięso mielone wrzucamy do miski, przyprawiamy pieprzem, solą, przyprawą do mielonego, papryką mieloną słodką i ostrą oraz ziołami prowansalskimi. Do mięsa dodajemy odciśniętą kapustę, wystudzony ryż, otręby, 2 jajka oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem  i mieszamy ręką, aby wszystkie składniki się połączyły. Z gotowej masy formujemy kotlety, obtaczamy je w macę, a następnie w jajku i zarodkach pszennych. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złocisty kolor.




Komentarze

  1. Kocham takie kotleciki!
    https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/26/komosa-ryzowa-z-indykiem-i-brokulem/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny