Chrzanowy żurek z białą kiełbasą
Żurek- jedna z najbardziej popularnych zup w Polsce, gotowana w różnych wersjach. Mój ulubiony żurek to z dużą ilością chrzanu i z białą kiełbaską, bez dodatku śmietany. Dawniej do żurku nie dodawałam krojonej marchewki, ani żadnych innych warzyw, ale odkąd spróbowałam na Mazurach żurku z marchewką teraz już nie wyobrażam sobie innego 😉
Składniki:
Składniki:
- 1/2 litra żurku w butelce
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/3 selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 białych kiełbasek
- 4 jajka
- 2-3 łyżki chrzanu ze słoiczka
- liść laurowy
- ziele angielskie
- majeranek
- sól, pieprz
- 2 suszone grzybki
Wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę i czosnek obieramy, myjemy. Pietruszkę, selera, cebulę i czosnek wrzucamy do garnka w całości, marchewkę kroimy w półplasterki. Warzywa zalewamy ok. 1,5 litra wody, dodajemy suszone grzyby, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz oraz sól i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem minimum 45 min. Następnie wrzucamy kiełbaski, wlewamy żurek z butelki, dodajemy chrzan oraz majeranek, zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez 15 min. Przyprawiamy pieprzem i solą.
Jajka gotujemy na twardo w osobnym garnku.
Na talerz wykładamy obrane ze skorupki i pokrojone na mniejsze kawałki jajka, obraną kiełbasę pokrojoną w plasterki lub półplasterki i zalewamy gorącym żurkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz