SZNYCLE INDYCZE Z PIEKARNIKA Z WARZYWNYMI FRYTKAMI

Przepis w stylu...na niedzielny obiad. Sznycelki z indyka pieczone w piekarniku a do tego frytki w ziołach z ziemniaków i marchewek, również z piekarnika.


Składniki:
  • 500 g sznyclów z indyka
  • 3 ziemniaki średniej wielkości
  • 2 marchewki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych (bezglutenowych)
  • 3 łyżki oliwy
  • zioła prowansalskie
  • słodka papryka
  • przyprawa do drobiu/indyka
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Ziemniaki i marchewki obieramy ze skórki, myjemy, suszymy i kroimy w słupki. W misce mieszamy oliwę z 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczką ziół prowansalskich, solą i pieprzem. Gotowe słupki z ziemniaków i marchewek wkładamy do miski i obtaczamy w oliwie z przyprawami. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15-20 min.
Płatki kukurydziane mielimy na miałko, wysypujemy na talerz. W drugim talerzu rozbełtujemy jajko. Sznycle rozklepujemy, przyprawiamy pieprzem, solą, papryką, przyprawią do drobiu, maczamy w jajku a następnie w mielonych płatkach. Gotowe sznycelki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 15 min. w miejsce gdzie piekły się frytki, natomiast blachę z frytkami przekładamy niżej i dalej pieczemy. Ostatnie 3-5 min. pieczemy z teroobiegiem.
Gotowe sznycelki wraz z frytkami wykładamy na talerz.    









Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny