SZNYCLE INDYCZE Z PIEKARNIKA Z WARZYWNYMI FRYTKAMI
Przepis w stylu...na niedzielny obiad. Sznycelki z indyka pieczone w piekarniku a do tego frytki w ziołach z ziemniaków i marchewek, również z piekarnika.
Składniki:
Składniki:
- 500 g sznyclów z indyka
- 3 ziemniaki średniej wielkości
- 2 marchewki
- 1 jajko
- 1 szklanka płatków kukurydzianych (bezglutenowych)
- 3 łyżki oliwy
- zioła prowansalskie
- słodka papryka
- przyprawa do drobiu/indyka
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki i marchewki obieramy ze skórki, myjemy, suszymy i kroimy w słupki. W misce mieszamy oliwę z 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczką ziół prowansalskich, solą i pieprzem. Gotowe słupki z ziemniaków i marchewek wkładamy do miski i obtaczamy w oliwie z przyprawami. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15-20 min.
Płatki kukurydziane mielimy na miałko, wysypujemy na talerz. W drugim talerzu rozbełtujemy jajko. Sznycle rozklepujemy, przyprawiamy pieprzem, solą, papryką, przyprawią do drobiu, maczamy w jajku a następnie w mielonych płatkach. Gotowe sznycelki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 15 min. w miejsce gdzie piekły się frytki, natomiast blachę z frytkami przekładamy niżej i dalej pieczemy. Ostatnie 3-5 min. pieczemy z teroobiegiem.
Komentarze
Prześlij komentarz