SAŁATKA Z SELERA NACIOWEGO I SERA PLEŚNIOWEGO
Nieskomplikowana i chrupiąca sałatka z 4 składników: selera naciowego, sera pleśniowego, granatu i orzechów włoskich. A do tego zdrowa i pyszna. Idealna na szybką kolację czy lunch...
Jeśli lubicie nowe smaki - koniecznie wypróbujcie ją!
Składniki:
P.S. Przepis mojego autorstwa.
Jeśli lubicie nowe smaki - koniecznie wypróbujcie ją!
- 7-8 łodyg selera naciowego
- 100 g sera pleśniowego
- 1/2 dużego granatu
- 8-10 szt. orzechów włoskich
Sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka musztardy
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Seler naciowy myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki lub kostkę. Wrzucamy do salaterki. Ser pleśniowy kroimy w kostkę. Wyłuskujemy ziarenka granatu. Orzechy włoskie grubo siekamy. Wszystko wrzucamy do salaterki z selerem naciowym i mieszamy.
Przyrządzamy sos: Pietruszkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Do kubka wlewamy oliwę, dodajemy sok z cytryny, musztardę, jogurt grecki i dokładnie mieszamy do jednolitej konsystencji. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy. Sosem polewamy składniki w salaterce i wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy z pieczywem lub tostami.
Przyrządzamy sos: Pietruszkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Do kubka wlewamy oliwę, dodajemy sok z cytryny, musztardę, jogurt grecki i dokładnie mieszamy do jednolitej konsystencji. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy. Sosem polewamy składniki w salaterce i wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy z pieczywem lub tostami.
P.S. Przepis mojego autorstwa.
Komentarze
Prześlij komentarz