RYŻ Z JAGLANKĄ OWOCOWĄ
Pożywny i zdrowy pomysł na śniadanie...
Składniki:
Składniki:
- 1 woreczek ryżu białego
- 300 ml dowolnego mleka (krowie, roślinne...)
- 3-4 łyżki płatków jaglanych
- 1 banan
- garść malin (mogą być mrożone)
Wykonanie:
Dzień wcześniej wieczorem gotujemy ryż według przepisu. Ugotowany ryż, jeszcze gorący, umieszczamy w kokilkach lub filiżankach. Studzimy i wkładamy do lodówki.
Rano: Ryż wyciągamy z lodówki. Mleko podgrzewamy. Do gorącego mleka dodajemy płatki jaglane i gotujemy razem ok. 2-3 min. Nie doprowadzamy do wrzenia. Banana obieramy, kroimy w plasterki. Wrzucamy go razem z malinami do gotowej jaglanki i miksujemy wszystko za pomocą blendera.
Ryż wykładamy na talerz i polewamy go gotową jaglanką owocową. Gdy zostanie nam jaglanki możemy wlać ją do szklanki i potraktować jak koktajl :)
Rada:
Gdy jaglanka jest za mało słodka możemy dodać jeszcze jednego banana.
Zamiast malin możemy dodać truskawki, borówki, jagody, porzeczki...
Zamiast malin możemy dodać truskawki, borówki, jagody, porzeczki...
Komentarze
Prześlij komentarz