Risotto z wątróbką
To danie Was zaskoczy...o dziwo nie czuć w nim wątróbki. Jest to dobry pomysł gdy chcemy wątróbkę "przemycić" 😉 A kto jej nie lubi- w tym daniu może się do niej przekonać. Zachęcam do spróbowania!
Składniki:
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Przysmażamy na oleju/oliwie. Wątróbkę myjemy, czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do lekko zeszklonej cebuli i smażymy razem ok. 10-15 min., do momentu by wątróbka nie była surowa w środku. Następnie dodajemy sypki ryż i całość zalewamy 1 szklanką bulionu ( bulion może być z kostki). Potrawę trzymamy na małym ogniu i cały czas mieszamy, aby ryż nam się nie przypalił. Kolejną szklankę bulionu dodajemy gdy poprzednia porcja została wchłonięta przez ryż. Czynność powtarzamy do momentu aż ryż będzie miękki. Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do risotta wraz z ostatnią porcją bulionu. Na końcu przyprawiamy pieprzem i solą. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Gotowe risotto wykładamy na talerz posypujemy startą mozzarellą i posiekaną natką pietruszki.
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 2 cebule
- 1-2 jabłka
- 2 szklanki sypkiego ryżu
- 4-5 szklanek bulionu
- pęczek natki pietruszki
- 100 g startej mozzarelli
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Przysmażamy na oleju/oliwie. Wątróbkę myjemy, czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do lekko zeszklonej cebuli i smażymy razem ok. 10-15 min., do momentu by wątróbka nie była surowa w środku. Następnie dodajemy sypki ryż i całość zalewamy 1 szklanką bulionu ( bulion może być z kostki). Potrawę trzymamy na małym ogniu i cały czas mieszamy, aby ryż nam się nie przypalił. Kolejną szklankę bulionu dodajemy gdy poprzednia porcja została wchłonięta przez ryż. Czynność powtarzamy do momentu aż ryż będzie miękki. Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do risotta wraz z ostatnią porcją bulionu. Na końcu przyprawiamy pieprzem i solą. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Gotowe risotto wykładamy na talerz posypujemy startą mozzarellą i posiekaną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz