Kremowa zupa brokułowa z pulpecikami
Sycąca zupa brokułowa z małymi pulpecikami z indyka oraz czerwoną fasolką i drobnym makaronem. Zupa ta może pełnić rolę zarówno pierwszego jak i drugiego dania. Mamy w niej wszystko- zupę krem, mięso i makaron. Danie jednogarnkowe godne polecenia!
Składniki:
P.S. Przepis mojego autorstwa.
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/3 selera
- 1 duży brokuł
- ok. 1,5 l bulionu
- 100 g serka topionego
- puszka fasoli czerwonej
- garść drobnego makaronu
- 250 g mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- 2 łyżki lnu mielonego
- 3 łyżki otrębów żytnich lub orkiszowych
- pęczek koperku
- 3/4 szklanki mąki
- liść laurowy, ziele angielskie
- papryka słodka mielona
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy warzywa do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok. 15 min. Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki i wrzucamy do garnka z gotującymi się warzywami. Gotujemy do miękkości brokuła, a następnie za pomocą blendera miksujemy zupę na gładki krem. Zupa powinna być rzadka, gdy jest zbyt gęsta należy dodać wodę.
W między czasie, gdy warzywa się gotują przystępujemy do robienia pulpecików.
Do miski wrzucamy mięso mielone, dodajemy przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, paprykę mieloną oraz drobno posiekany koperek, jajko, len mielony i otręby. Wszystko dokładnie łączymy, formujemy małe pulpeciki i obtaczamy je w mące. Gotowe pulpeciki wrzucamy do kremowej zupy i gotujemy ok. 10 min. Następnie dodajemy puszkę czerwonej fasoli razem z zalewą i gotujemy 5-7 min. Na końcu zabielamy zupę serkiem topionym i wrzucamy garść drobnego makaronu. Przyprawiamy pieprzem i solą. Gotujemy do momentu aż makaron będzie miękki.
P.S. Przepis mojego autorstwa.
Komentarze
Prześlij komentarz